Нови разкрития за пожара в Солинген, при който загина четиричленно

...
Нови разкрития за пожара в Солинген, при който загина четиричленно
Коментари Харесай

,,Батко, ние горим“: Разтърсващи разкрития за трагедията, в която почина цяло българско семейство

Нови разкрития за пожара в Солинген, при който почина четиричленно българско семейство, а още едно, дружно с малко бебе, пострада. По случая е арестуван 39-годишен немски жител.
Трагедията в Солинген докосна сърцата на хиляди германци. Тя разсъни и тъмни мемоари – през 1993 година точно в същия град в резултат на тенденциозен палеж с дясноекстремистки подбуди живота си изгубиха петима души от турски генезис.
Това бяха опасенията на доста поданици и този път. Малко след нещастието българи, турци и германци дружно излязоха по улиците на Солинген, с цел да стачкуват за правдивост.
Според следствието обаче евентуално става въпрос за палеж от страна на мъж, който преди време е живял в същата постройка. След спор със притежателя наемателят е бил изпъден поради неплатени сметки. Твърди се, че той е залял със запалителна течност стълбището на постройката.
Разследването не е завършило и се преглеждат всички вероятни версии, само че няма аргументи да се има вяра, че зад палежа стоят дясноекстремистки подбуди.
В жилищната постройка в Солинген, която пламна преди месец, живеят две млади български фамилии. Семейство Костадинчеви – на третия етаж, и семейство Жилови – на последния четвърти етаж. В нощта на 25 март телефонно позвъняване прекъсва съня на Стефка Костадинчева, която е в прилежаща постройка. На линията е техният братовчед Кънчо Жилов.
„ Те ни се обадиха в 3 часа през нощта и споделиха на мъжа ми: „ Батко, ние горим “ и телефонът изключи. Излязохме и видяхме, че всичко гори до покрива “, описа пред bTV Стефка Костадинчева.
Двете фамилии са в огнен капан. Дървеното стълбище е в пламъци и сънародниците ни не могат да изоставен жилищата. Кънчо, брачната половинка му Катя и двете им деца – 3-годишната Галя и 6-месечната Емили умират.
„ Получил се е коминен резултат. Горенето е отишло всичко горе “, сподели Емил Жилов, татко на починалия Кънчо.
Стефка още не може да не помни какво вижда онази нощ от улицата.
„ Видяхме на прозореца сина ми и бебето. Той е взел бебето, с един юрган го е завил и стоят на прозореца. Обаче се възпламениха пердетата. Синът ми взе бебето, обърна се и по тил се хвърли, падна върху една кола, а снаха ми – на земята. След него и тя напряко скочи. И бебето остана върху ръцете му. В момента снаха ми прекара трета интервенция.
Добре е, Слава богу, а синът ми още не може да се разсъни както би трябвало. Бебето е с три счупени ребра обаче е добре. Лекарите споделят, че в случай че татко му не го е взел по този начин, да го прегърне и да остане върху гърдите му, нямаше да оцелее “, описа Стефка Костадинчева.
„ Благодарение на колата на Кънчо се избавят. Падат върху неговата кола. Това ги избавя. Колата на Кънчо избави три човешки живота “, сподели Емил Жилов, татко на починалия Кънчо.
Малко повече от месец жилищната постройка към този момент се ремонтира. Властите проверяват тенденциозен палеж. Изключва се версията за ксенофобски аргументи.
„ Към момента следствието демонстрира, че причинителят е бил един, като в нощта на закононарушението е отишъл до постройката. Има видеозаписи, които го слагат на мястото на престъплението. След обиск на жилището на причинителя са открити материални доказателства. Какви са те тъкмо към този миг – не мога да кажа “, уточни прокурорът Хериберт Кауне-Гебхард.
Близките на фамилиите споделят, че търсят помощ от българското консулство във Франкфурт, само че без триумф.
„ Българското консулство във Франкфурт споделиха: „ Ние не можем да спомагаме “. Искаме някаква информация, някакво подпомагане, нещо да оказват помощ. Поне една информация да дадат какво става, какво не става “, сподели Емил Жилов, татко на починалият Кънчо.
„ След като се случи това, след 5-6 часа влязох с бебето в болничното заведение. Никой не пристигна при мен, никой не ни пита, и на мъжа ми никой не се е обадил. Те споделиха, че не са разбрали. В медиите са споделили, че това е турско семейство. Затова не са се пробвали да се свържат с нас. Ние сме от България. От село Дълго поле, Пловдивско “, сподели Стефка Костадинчева.
На питане от bTV българското консулство във Франкфурт уточни, че заради хода на следствието окончателната информация по отношение на самоличността на починалите и ранените български жители е била предоставена от немските управляващи на 29 март.
„ Не е реализиран контакт от страна на родственици и не е отправяна молба за подпомагане за превозване до България на тленните остатъци на починалите. Със съдействието на община Солинген и на българи, живеещи в провинция Северен Рейн-Вестфалия българският консул във Франкфурт въпреки всичко съумява да реализира контакт със фамилията на тримата потърпевши български жители и да се срещне с тях.
В отговор на поисканото от фамилията подпомагане, чиновниците на българското консулство обезпечават облекла, храна, памперси и количка за потърпевшото в пожара дете. Семейството на тримата потърпевши български жители е било настанено в жилище, предоставено от община Солинген “, споделиха от консулството.
Помощ нашите сънародници получават от турската общественост в Солинген и локални духовни лица, които оказват помощ на семейство Жилови да приберат телата на околните си още веднъж в България.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР