Сред платната има шедьоври на Майстора и ВерешчагинСтотиците картини на

...
Сред платната има шедьоври на Майстора и ВерешчагинСтотиците картини на
Коментари Харесай

Картините на Божков в Квадрат 500

Сред платната има шедьоври на Майстора и Верешчагин
Стотиците картини на обвинения милиардер Васил Божков към този момент са преместени в най-новия български музей - Квадрат 500. Те са конфискувани от офисите и дома на хазартния необут. Акцията по превозването им бе осъществена под засилена полицейска защита.

В постройката на " Квадрат 500 " е оборудвана специфична зала, която да побере картините и специалисти ще ги одобряват, опишат и изложат. Мерките са засилени и участват и експерти, тъй че да не се позволява никакъв риск за творбите, заяви организация " Монитор ".

За сбирката картини на Божков се знае доста по-малко, в сравнение с за антиките му. Платната не са излагани до момента в независима галерия, не е юридически и техен азбучник. Сред творбите има както шедьоври на Владимир Димитров - Майстора, по този начин и уникати на модерната живопис. Божков има колекция исторически платна, настояват художници, доближени на предприемача. И показват особено няколко картини на Верешчагин. Изкуствоведи напомнят, че дълги години за Божков картини купуваше персонално акад. Светлин Русев, негов непосредствен другар.

За преместването на картините заяви още предходната седмица културния министър Боил Банов. Пред публицисти той изясни, че откакто дойдат в Министерството на културата картините и антиките на Божков ще бъдат съхранявани в депата на Националната художествена изложба. Сега обаче решението е променено.

По отношение на антиките на предприемача към момента се прави списък на над 3000-те предмета, от които единствено 212 са законово регистрирани. За останалите над 2700 няма изясненост за генезис. Те не са минали разбор и категоризация от специалисти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР