Сред първите задачи на новия парламент е да разнищи фактите

...
Сред първите задачи на новия парламент е да разнищи фактите
Коментари Харесай

НС ще проверява подслушването, насилието срещу протестиращи и Борисов

Сред първите задания на новия парламент е да разнищи обстоятелствата към полицейското принуждение против протестиращи предишното лято, подслушванията на политици преди тазгодишните избори, както и ръководството на миналата власт. С работата ще се заемат две краткотрайни парламентарни комисии, взеха решение в четвъртък депутатите още на втория ден след образуването на 46-тото Народно заседание. Отделно бе гласувана комисия, която да ревизира така наречен морски сарай на Доган в Росенец.

Всичко това взриви ГЕРБ, които демонстративно напуснаха пленарната зала и отхвърлиха да вземат участие в комисията за инспекция на подслушването и полицейското принуждение, откакто останалите партии отхвърлиха в нея да се включи някогашният вътрешен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Младен Маринов. Именно той ръководеше Министерство на вътрешните работи по време на антиправителствените митинги предишното лято.

Малко по-късно, а обяснението на ГЕРБ бе да се разсеят съмененията, че те са в директна взаимозависимост от Движение за права и свободи и Делян Пеевски. Бившият министър председател Бойко Борисов тогава уточни още една причина – дейностите на полицията.

Комисията за инспекция на подслушването и насилието против протестиращи би трябвало да е на паритетен принцип – от всяка парламентарна група да има по двама представители. ГЕРБ предложи Младен Маринов и Тома Биков.

Социалистите обаче желаеха кандидатурата на Маринов да бъде гласувана настрана от другите, тъй като той е в спор на ползи – да ревизира самичък себе си. Така номинацията му бе отхвърлена от болшинството, а от ГЕРБ не предложиха различен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР