Сред основните теми на разговор бяха сътрудничеството в областта на

...
Сред основните теми на разговор бяха сътрудничеството в областта на
Коментари Харесай

Асен Василев се срещна с делегации от Турция и Гърция

Сред главните тематики на диалог бяха съдействието в региона на митническото обслужване, опциите за увеличение потенциала на митническите пунктове, системата за директни документи на товарния превоз, цените на енергийните запаси и опциите за потребление на различни направления за газови доставки.

Войната в Украйна промени географията на доставките на съществени храни и първични материали, което оказва напън на граничните контролно-пропускателни пунктове сред България и Турция: Капитан Андреево – Капъкуле и Лесово – Хамзабейли, през които минава главният трафик. Това постанова обезпечаване на условия за по-бързо прекосяване през общите гранични пунктове посредством модернизиране и увеличение на потенциала, за което се съгласиха и двете страни.

По време на срещата бяха разисквани и вероятностите за развиване на железопътния превоз, както и опциите за взаимоотношение във връзка с граничния надзор и битката с контрабандата.

Развитие на транспортната и енергийната съгласуваност сред България и Гърция разискаха Асен Василев, сътрудниците му Гроздан Караджов, Николай Събев и Александър Николов с гръцка делегация, водена от министъра на инфраструктурата и превоза Константинос Караманлис. В срещата взеха присъединяване и заместник-министрите на финансите Андрей Цеков и Ивайло Яйджиев, както и Виолета Лорер – шеф на кабинета на заместител министър-председателя по еврофондовете.

Вицепремиерът Василев подчертава върху присъединяване на България в процедурата по концесия на пристанището в Александруполис. Той акцентира, че обезпечаването на свързаността ще помогне на страната ни за възстановяване на веригата на доставките и за по-широк достъп до различни енергоизточници. Министър Караманлис също акцентира, че включването на нашата страна в врата ще има основна роля и ще обезпечи връзка " от море до море " посредством свързването на Черно и Егейско море.

По време на срещата беше дискутирано и подобряването на транспортните връзки посредством построяването на скоростни пътища и железопътни линии. Чрез тях ще се обезпечи съгласуваност сред България, Гърция и Румъния. По този метод ще се усилят опциите за по-бързо напредване на хора и товари и ще се подобрят връзките сред страните в Европейския съюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР