Сравнително високата инфлация, на която ставаме свидетели през последните месеци

...
Сравнително високата инфлация, на която ставаме свидетели през последните месеци
Коментари Харесай

Вицепремиерът Пеканов: Високата инфлация е временна, рано е да се вдигат лихви по кредити

Сравнително високата инфлация, на която ставаме очевидци през последните месеци е краткотрайно събитие и затова скоро няма да забележим наклонност на повишение на лихвите по заемите. Тази прогноза показа в обществените мрежи служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов, който отвън политическия живот е откривател към   и икономист в. 

Според него през последните 10 години е имало редица неправилни предсказания за хиперинфлация , направените най-много тъй като политиците постоянно спекулират със страховете на хората.

Той има вяра, че актуалната инфлация е преходна, заради две аргументи.

От една страна след пандемичните зимни месеци, инфлацията е частично предстояща, както заради базисните резултати - ниските равнища на цените в някои браншове преди година след това на пандемията и локдауните, по този начин и поради отсроченото ползване през тази зима, което беше обезщетено частично през летните месеци.

От друга страна непрекъснатото „ отпечатване “ на пари от страна на централните банки не е достатъчно, с цел да създаде огромен инфлационен напън. „ За да се получи сериозен про-инфлационен напън се изискват продължителна мощна икономическа интензивност, ниска безработица и надлежно мощни позиции на работещите да изискват повишение на работната заплата, което в идващ стадий да накара компаниите да покачат цените на продуктите и услугите си. Тогава и самите упования за бъдеща инфлация могат да бъдат ревизирани нагоре “, предвижда Пеканов.

„ Актуалната висока инфлация е по-скоро преходна - в този смисъл бяха и изявленията на ръководителя на Федералния запас Джеръм Пауъл на отминалия семинар в Джаксън Хол този уикенд. Аз също считам, че все още, заради общата икономическа неустановеност и неяснотите предвид на възможните нови талази и разновидности на ковид, икономическото възобновяване е към момента нежно. При признаци, че инфлацията трайно се покачва, централните банки, несъмнено, могат да реагират и да подхващат нужните ограничения. Но е значимо да разберем, че повишението на лихвените проценти и стягането на балансите на централните банки носи и негативи – това ще затрудни и сложи под риск нежното възобновяване на стопанската система, което протича сега. В този смисъл такива стъпки би трябвало да бъдат подхванати едвам когато сме сигурни, че тя е стъпила на краката си и рисковете са зад нас “, приключва Пеканов.

Той изяснява, че прави това изявление като обобщава причините по разногласието в икономическите среди. „ За мен е значимо жителите да бъдат осведомени и да имат схващане за международните процеси, с цел да можем да взимаме верни решения “, написа Пеканов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР