Сръбският премиер Ана Брнабич подписа в петък споразумение за свободна

...
Сръбският премиер Ана Брнабич подписа в петък споразумение за свободна
Коментари Харесай

Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с Евразийския съюз

Сръбският министър председател Ана Брнабич подписа в петък съглашение за свободна търговия с ръководения от Русия Евразийски стопански съюз (ЕАЕУ) в Москва.

Преди това Европейският съюз предизвести, че ще следи от близко сходни връзки, защото Сърбия е претендент за присъединение.

Освен Бърнабич, договорката беше подписана от министър председателите на Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Армения.

Бърнабич настоя, че договорката не е проблематична във връзка с процеса на интеграция на Сърбия в Европейски Съюз. „ Това не опонира на нашата про европейска политика. Мисля, че това е допълнение към нашата европейска политика и нашия път към Европейски Съюз. Защото е в полза на Европейски Съюз да имаме стопански по-силна Сърбия. Споразумението за свободна търговия с ИАЕУ ще ни дават тези шансове “, сподели Бърнабич.

Бърнабич отиде в Москва с министъра на търговията Расим Ляич, който по-рано съобщи пред сръбските медии, че това не е политическа договорка, а просто комерсиално съглашение, като тези, които Сърбия е подписала с Турция и CEFTA - Централноевропейското съглашение за свободна търговия.

"Трябва да имаме поради, че към 83 % от общата ни външнотърговска обмяна със страните от ЕАЕВ е с Руската федерация, заради което съществуването на това единно съглашение е толкоз значимо за нас “, продължи той.

Връзката на Сърбия с Русия обаче е проблем за Европейския съюз, защото Европейски Съюз наложи наказания против Русия през 2014 година, които Сърбия, макар че беше страна кандидатка, не последва

Сърбия и Русия също ускоряват военното съдействие. Представители на Европейски Съюз показаха предишния месец, че въпреки Сърбия да може да има съглашения за свободна търговия като тази с ЕАЕУ, те би трябвало да бъдат анулирани, откакто Сърбия стане член на Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР