Споровете между Украйна и Полша относно вноса на украинско зърно

...
Споровете между Украйна и Полша относно вноса на украинско зърно
Коментари Харесай

Защо се скараха Полша и Украйна

Споровете сред Украйна и Полша по отношение на вноса на украинско зърно надвишиха рамките на комерсиалните различия и се трансфораха в център на интернационалното внимание в Ню Йорк, където заседава Общото заседание на Организация на обединените нации. Планираната среща сред президентите на Полша и Украйна Анджей Дуда и Володимир Зеленски не се състоя. Обявената причина беше разминаване в графиците. Вместо среща, двамата си размениха прочувствени изявления, които провокираха дипломатическо напрежение сред съдружниците.

Как тъкмо протече разногласието сред Украйна и Полша?

В диалог с публицисти полският президент отбрани решението на Варшава да удължи ембаргото върху вноса на украинско зърно, което Киев има намерение да апелира пред Световната комерсиална организация. Дуда съпостави Украйна с " давещ се човек, който влачи и спасителя си към дъното ". " Украйна е подложена на съветска офанзива, без подозрение е в доста сложна обстановка и се хваща за всичко, което може. Може ли е това да ни смущава? Разбира се, че може ", съобщи Дуда.

На собствен ред президентът Зеленски недвусмислено загатна от трибуната на Общото заседание, че " някои хора в Европа подкопават солидарността и провеждат политически спектакъл " и по този метод " оказват помощ да се приготви сцената за московския артист ". Варшава разбра намеците на Зеленски и извика украинския дипломат в Полша в Министерството на външните работи, с цел да му съобщи " острото си възмущение "  във връзка с тези мнения.

Напрежението се увеличи и от думите на полския министър-председател Матеуш Моравецки, който съобщи, че Полша няма да изпраща оръжия на Киев, тъй като самата тя се въоръжавала с най-модерни оръжия. Той обаче увери, че Варшава не попречва активността на логистичния център край Жешов. Говорител на полското държавно управление посочи, че Полша извършва авансово контрактуваните доставки на муниции и оръжия, в това число тези, произлизащи от подписаните с Украйна съглашения.

Анджей Дуда съпостави Украйна с давещ се човек, който влачи спасителя си към дънотоСнимка: Mindaugas Kulbis/AP/picture alliance

Причината за ескалацията са изборите в Полша

Единствената причина за полско-украинската ескалация е предизборната динамичност в Полша и битката на ръководещата национално-консервативна партия " Право и правдивост " (ПиС) за гласове, разяснява Войчех Пшибилски, основен редактор на полското списание Visegrad Insight. Според него основата на предизборната битка в Полша е за това коя партия по-добре пази националните ползи.

Сергей Герасимчук от Съвета за външна политика " Украинска призма "  е склонен с това. Според него на Общото заседание на Организация на обединените нации и полският, и украинският президент, които са в доста положителни персонални връзки, в действителност са се обърнали към гласоподавателите си. Въпреки това рецесията в връзките сред Киев и Варшава надали ще изчезне на 15 октомври след парламентарните избори в Полша, счита специалистът.

Земеделският въпрос също ще остане на напред във времето, тъй като вероятните изходи от полския избор надали ще трансформират нуждата фермерите да бъдат задоволени. Дори в случай че след изборите властта в Полша се смени, не може да се каже, че спорът по аграрните въпроси сред Киев и Варшава ще бъде изцяло решен, предвижда Герасимчук.

Да се научим по какъв начин да се оправяме с популистите

" Ескалацията на напрежението в предизборния интервал в Полша в последна сметка ще завърши, само че Украйна би трябвало да се научи да се оправя с популистите, които ще бъдат още по-многобройни на идните избори през 2024 година ", споделя Войчех Пшибилски. Той е уверен, че " всичко зависи от хладнокръвието ", тъй като в случай че страстите надделеят, ПиС " ще сътвори националистически дневен ред и ще го затвърди на изборите, а това ще значи единствено повече проблеми в бъдеще ".

Но никога не трябва да се чака бързо връщане към взаимноизгоден разговор с Полша, основаващ се на доверие, защото " обидата " ще се усеща и откакто полските избори приключат, счита киевският интернационален специалист Вадим Трюхан.

Зеленски упрекна Варшава, че разиграва политически спектакъл, който работи за КремълСнимка: Mike Segar/REUTERS

" Не е времето за дипломатически мачизъм "

Според някогашният украински посланик Константин Елисеев и началник “Центъра за нови решения ” украинските управляващи са избрали неверна тактика в реакцията си към Варшава в зърнения спор.

Елисеев акцентира, че в речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации Зеленски " откри място да обиди полските сътрудници и в действителност да ги упрекна, че работят за Кремъл, само че не откри място да осъди съучастието на Иран, Беларус или Северна Корея в съветската експанзия против нашата страна ". Според специалиста Общото заседание на Организация на обединените нации " не е нито мястото, нито времето да покажете на света дипломатическия си мачизъм ”. Бившият украински посланик е безапелационен, че не си коства Украйна да изгуби сътрудник в лицето на Полша поради разногласието за зърното.

Такива проблеми не трябва да въздействат на съдействието

От своя страна Сергей Герасимчук поучава държавните управления на двете страни да се научат да насочват другите въпроси на съдействието по разнообразни посоки, " вместо да хвърлят всичко в една кошница ". " Говорим за делене на всички въпроси на помощта за Украйна, в това число военната помощ и поддръжката за украинските бежанци в Полша. Аграрният въпрос би трябвало да бъде подложен в обособена лента и да бъде решен дипломатически ", споделя специалистът.

Между другото, точно предвид на този метод Герасимчук не счита, че казаното от полския министър-председател Моравецки, че Варшава няма да дава оръжие на Украйна, би трябвало да се приема безусловно. " Първо, от време на време даже тези страни, които трансферират оръжия, не афишират това обществено. Второ прилежащите страни, в това число Полша, са трансферирали забележителна част от своите ресурси на Украйна. И е мъчно да се повярва, че Полша ще блокира оръжейните доставки за Украйна в бъдеще ", разяснява Герасимчук. Той приканва Киев и Варшава да не не помнят, че и двете страни единствено ще завоюват от съдействието между тях и " ще изгубят от един ситуационен спор ".

Вижте и тази изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР