Спорният проект на Възраждане за промени в Закона за радиото

...
Спорният проект на Възраждане за промени в Закона за радиото
Коментари Харесай

Законопроектът за квотите на `Възраждане` вече е факт -

Спорният план на " Възраждане " за промени в Закона за радиото и малкия екран, предусещащ въвеждане на квоти за българска музика в БНР и Българска национална телевизия, към този момент е реалност.

В петък текстовете бяха импортирани в Народното събрание от Цвета Галунова, Костадин Костадинов, Ангел Георгиев и Георги Георгиев.

Според препоръчаните промени минимум 50% от общото годишно време, предназначено  за лъчение на музикални творби за всички политематични стратегии на Българска национална телевизия, трябва  да бъде " музика на български език, основана от български създатели ".

Освен това се вкарва най-малко от 60% българска музика от общото годишно време в часовия диапазон сред 6:00 и 20:00 часа за всички стратегии на БНР. В пояса сред 20:00 и 6:00 часа процентът е по-нисък - 50%.

" Възраждане " предлага още и въвеждането на в допълнение условие - една ария да не се повтаря повече от три пъти в границите на едно денонощие в една стратегия. Освен това се предлага най-малко 10% от музиката да не е предавана по стратегиите на Българска национална телевизия и БНР преди повече от 5 години.

Ако измененията минат в зала, то те би трябвало да бъдат заложени в лицензиите на Българска национална телевизия и БНР. За осъществяването на новите правила пък би трябвало да следи Съветът за електронни медии, като при несъблюдение се планува санкция в размер сред 3000 и 20 000 лева

Предстои законопроектът да бъде прегледан в парламентарната комисия по просвета и медии, а по-късно да бъде гласуван в зала. Ако мине, то текстовете влизат за редакции сред първо и второ четене и по-късно дефинитивно гласоподаване в пленарна зала. Ако измененията бъдат признати, те ще влязат в действие от 1 януари 2023 година Все отново обаче това е малко евентуално поради острите реакции при разискването на измененията.

Това не е първият опит  за въвеждане на квоти за българска музика. Предишната несполучлива самодейност бе на друга националистическа партия - Вътрешна македонска революционна организация, по време на последния кабинет на Бойко Борисов. Идеята тогава не бе подкрепена в медийната комисия в Народното събрание.

Как стартира всичко?

На 14 април от 50% българска музика в Българска национална телевизия и БНР. Последваха редица срещи с поети и текстописци, реализатори и композитори, като публично заявената цел бе да се обсъдят всички благоприятни условия и претенции и по-късно да се напише законопроект.

Още при лансирането на концепцията Цвета Галунова разгласи, че не плануват жанрово ограничаване, което - по думите ѝ - би било цензура. 

Реално обаче срещите се трансфораха в следващата сцена за " Възраждане ", ловко употребена за политически пиар. 

Почти месец след оповестяването на концепцията се организира и среща сред реализатори и народните представители от комисията по просвета и медии. Тогава изпълнителят Ицо Хазарта, член на комисията, разгласи, че въвеждането на квота за българска музика в публичните медии ще бъде " ".

Според него квоти изрично не би трябвало да има, а би трябвало да се вкарат тласъци за лъчение на български фолклор.

Последва скандал - естрадните реализатори се обърнаха против Хазарта. Тази вълна бе яхната от Силвия Кацарова, която даже изиска 100% от музиката в БНР и Българска национална телевизия да бъде българска. Тя бе даже по-крайна и направи радикалното изказване, че Шакира и Мадона ограбват българските артисти.



След близо месец мъртвило Хазарта още веднъж проговори и повтори тезата си, че в случай че българска музика би трябвало да се подтиква - то това е фолклорът. Според него единствено тази музика носи отличителни български черти, за разлика от другите жанрове, които залагат на " бийтове, купени за 20 $, с простотии, речитатив, по какъв метод някой е ходил да се татуира, да тренира и по-късно да пуши наргиле. "

" Нека да си кажем честно - настоящата българска музика в огромната си част е отвратителна и няма никакъв белег за това да е българска ", добави той.

В изявлението си за Би Ти Ви депутатът бе безапелационен:

" Новите песни на въпросните реализатори от естрадата, освен това, че старите песни са в действителност златни, могат до докарат човек до самоубийство. Препоръчвам на сътрудниците от " Възраждане " да слушат тези песни по няколко пъти. "  

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР