Според разследване, проведено от EURACTIV, българско оръжие за милиарди долари

...
Според разследване, проведено от EURACTIV, българско оръжие за милиарди долари
Коментари Харесай

Корнелия, кажи си: България изнесла оръжия в Украйна за 1 МИЛИАРД долара

Според следствие, извършено от EURACTIV, българско оръжие за милиарди долари е влезнало в Украйна през други страни през последните две години, даже преди началото на войната.

В следствието се показва, че от началото на съветската инвазия изпращането на оръжия в раздраната от война страна е съществена ябълка на раздора сред русофилските и прозападните партии в България.

Въпреки че не е имало директна търговия с оръжия, съгласно следствието на EURACTIV оръжейни доставки са били осъществявани даже преди началото на спора.

„ За интервала 24 февруари 2022 година – 19 януари 2023 година не са постъпвали заявки за външнотърговски покупко-продажби с украински компании и държавни институции за разглеждане в Комисията за експортен надзор и надлежно не са издавани позволения за експорт за този интервал “, се споделя в отговор до EUROACTIV от Министерството на стопанската система на България след искане по Закона за достъп до социална информация.

Още преди войната, от началото на 2021 година до 24 февруари 2022 година, Украйна не е сключвала директни покупко-продажби с български оръжейни компании, които са огромни експортьори на създадени по руски стандарт оръжия и муниции за украинската войска, показва изданието.

Реклама

Само през предходната година обаче България е изнесла непряко оръжия за Украйна за най-малко 1 милиард $, разясняват източници на EURACTIV.

По това време на власт е кабинетът „ Кирил Петков “, а министър на стопанската система и промишлеността е Корнелия Нинова. Правителството ръководи от 13 декември 2021-а до 22 юни 2022-а. През цялото време обаче водачът на Българска социалистическа партия отхвърляше за такива покупко-продажби, които по традиция носят дебели комисионни…

Големите държавни оръжейни фабрики като тези в Сопот, Карлово и Казанлък, са отчели 100% растеж на продажбите.

Бившият изпълнителен шеф на държавната компания „ Кинтекс “ Александър Михайлов удостовери рекордния български експорт. През „ Кинтекс “ минава оръжейният експорт на страната.

„ Когато има интернационален въоръжен спор, постоянно има нарастване на потреблението на артикули, свързани с защитата “, съобщи през предходната година Михайлов пред EURACTIV, добавяйки, че издадените от страната разрешителни за експорт на оръжия през това време възлизат общо на 1,1-1,3 милиарда евро.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР