Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски отнемането на имущество

...
Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски отнемането на имущество
Коментари Харесай

БАН се оттегля от споразумението за метеоролозите

Според ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски отнемането на имущество от Българска академия на науките е противоконституционно

© Георги Кожухаров Още по тематиката
На общото си заседание Българска академия на науките реши отчасти излизане на института по метеорология

След няколкомесечни митинги на синоптиците се стигна до решение, само че то не наподобява извънредно
10 сеп 2018
Има и други институти, които желаят да изоставен Българска академия на науките, твърди водещ синоптик

Синоптичката Анастасия Стойчева: Българска академия на науките не може да устоя висококвалифициран личен състав и не се оправя с ръководството
3 сеп 2018
Българска академия на науките в профил Христомир Брънзов като шеф на института по метеорология

Ръководството на института също ще се отдръпна в символ на взаимност, разгласи отстраненият
30 авг 2018 На специфична конференция управлението на Българската академия на науките изрази несъгласието си с включените текстове в преходните и заключителни разпореждания в проектозакона за държавния бюджет за 2019 г, които са обвързани с отделянето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и минаването му под шапката на Министерството на образованието и науката

Според участниците в конференцията тези текстове с изключение на, че нарушават подписаното съглашение сред Българска академия на науките, Национален институт по метеорология и хидрология, държавното управление и синдикатите са и противоконституционни.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Става въпрос за три параграфа, които постановяват цялостно обособяване на Национален институт по метеорология и хидрология, образуването му като настрана юридическо лице с началник и разпоредник МОН, цялостното прекачване на парцелите, архива, участието на института в национални и интернационалните научни и метеорологични организации, както и правото да образова и акредитира докторанти.

От управлението на Българска академия на науките показаха, че съгласно контрактуваните условия парцелите на Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да останат към академията, а също по този начин не са съгласни и с правата, които се дават на института във връзка с докторантите.

Припомняме, че в средата на тази година чиновниците в Национален институт по метеорология и хидрология започнаха протестни дейности с искане за отделянето им от Българска академия на науките заради неприятно ръководство и неглижиране. През септември беше реализирано съглашение, съгласно което принципал на института става просветното министерство.

Според проф. Евелина Славчева, ръководител на Общото заседание на Българска академия на науките, след дейностите на държавното управление " доверието е мощно нарушено ". Затова и решението на академията е да напусне съглашението. Ръководството на Българска академия на науките счита, че по този метод се нарушава академичната автономност и разгласи подготвеност да се обърне към Конституционния съд, в случай че възраженията не бъдат чути. Не стана ясно коя от институциите, имащи право да сезират Конституционен съд, ще бъде потърсена за задачата. С такива пълномощия са основният прокурор, омбудсманът, президентът, една пета от депутатите, както и ръководителите на двете висши съдилища.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР