Според официалния сайт на Министерството на правосъдието на Република Казахстан,

...
Според официалния сайт на Министерството на правосъдието на Република Казахстан,
Коментари Харесай

Съдът в Ню Йорк разглежда дело за присвояване и пране на стотици милиони долари

Според формалния уебсайт на Министерството на правораздаването на Република Казахстан, Федералният съд на Ню Йорк постанови, че правосъдни каузи за заграбване и пране на стотици милиони долари от Мухтар Аблязов и Илияс Храпунов ще бъдат прегледани всъщност.

Така, по решение на Съдията от окръжния съд на Съединени американски щати А. Нейтън от 29 март 2021 година, искове за заграбване, безпричинно обогатяване, както и искът по § 5239 от Закона и разпоредбите на Ню Йорк за гражданска процедура, бяха трансферирани за разглеждане в съда, а обжалването на Аблязов и Храпунов всъщност е отхвърлено.

Това решение на арбитър Нейтън бе взето след деликатно изследване на всички показани доказателства, които надеждно свидетелстват за осъществената от Аблязов кражба на финансови средства, вложени от компания „ Triadou “ в Съединени американски щати. В същото време, както е маркирано в решението на съдията от окръжния съд на Съединени американски щати, тези средства по-късно са изпрани в Съединени американски щати от Храпунов и други лица, което е съществено закононарушение по законодателството на Съединените американски щати. Наред с това, не откриха своето удостоверение и причините на „ Triadou “ за това, че паричните средства на казахстанско акционерно сдружение „ Банка Българска телеграфна агенция “, които са били откраднати от Аблязов, са от заеми на Tradestock. Според конкретизирани от арбитър Нейтън данни, с цел да заблуди „ Банка Българска телеграфна агенция “, Аблязов оформял фиктивни заеми за компании, които са били негова благосъстоятелност. Това, съгласно съдията, е заобиколен метод за персонално замогване.

„ Мухтар Аблязов, някогашен ръководител на банката, употребява въздействието си, с цел да открадне милиони долари посредством даване на фиктивни заеми на следени компании. Произходът на тези средства посредством лабиринт от подставени компании е проследен до „ Triadou “. Тези доказателства ще разрешат на рационален правосъден заседател да заключи, че „ Triadou “ е знаела, че парите са били откраднати и е помогнала за изпирането им “, е безапелационен арбитър Нейтън. Освен това, съдията изследва и показа като доказателства доказани данни, които свидетелстват, че бащата на Храпунов - Виктор Храпунов, като кмет на казахстанския град Алматъ, е направил противозаконни дейности по заграбване на милиони щатски долари, и откри, че тези парични средства, вложени в Съединени американски щати, са несъмнено проследени до „ Банка Българска телеграфна агенция “.

По този метод, решението на арбитър Нейтън дава в този момент опция на „ Банка Българска телеграфна агенция “ да предяви искове против компания „ Triadou “ и съответни доказателства за противозаконните дейности на Аблязов и Храпунов. Очаква се делото да бъде прегледано всъщност в съда. Важно е да се означи, че консултант на Правителството на Казахстан – сътрудник в „ Boies Schiller Flexner LLP “ Матю Шварц съобщи: „ Ищците високо ценят специфичното внимание на съда към показаните доказателства. Аблязов и Храпунови и техните съучастници неведнъж отхвърлят да вземат участие добросъвестно в правосъдния развой и нарушават многочислени правосъдни решения. Въпреки умишленото заличаване на част от доказателствата, размерът на документите, потвърждаващи присъединяване им в осъществяването на закононарушения, е задоволителен. Ищците чакат с неспокойствие опцията да показват тези доказателства пред правосъдните заседатели в Ню Йорк.

Ще напомним, че упоменатият правосъден развой „ Flatotel “ в Ню Йорк бе иницииран преди повече от пет години от името на муниципалитета на град Алмати от Министерството на правораздаването на Република Казахстан взаимно с „ Банка Българска телеграфна агенция “ АД. Образувано е наказателно дело против Мухтар Аблязов, Илияс и Виктор Храпунови, както и техните съучастници в изпирането на откраднати пари в Съединени американски щати. За углавно закононарушение – заграбване на 7,5 милиарда $ от „ Банка Българска телеграфна агенция “ посредством даване на фиктивни заеми, през 2017 година Аблязов бе наказан в Казахстан на 20 години отнемане от независимост, той има присъди и във Англия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР