Според ново изследване, в което са анализирани милиони измервания на

...
Според ново изследване, в което са анализирани милиони измервания на
Коментари Харесай

Нивата на подпочвените води намаляват бързо в целия свят

Според ново проучване, в което са оценени милиони измервания на равнището на подпочвените води от 170 000 кладенеца допълнително от 40 страни, в доста елементи на света се следи бързо привършване на подземните водни ресурси, на които милиарди хора разчитат за пиянство, напояване и други потребности, заяви Си Ен Ен.


Според участващите откриватели това е първото изследване, което дава обща визия за това какво се случва с равнищата на подпочвените води в международен мащаб, и ще помогне на учените да схванат по-добре какво е въздействието на хората върху този скъп под земята запас - посредством несъразмерна приложимост или индиректно посредством промени във преваляванията, свързани с изменението на климата.

Подземните води, съдържащи се в пукнатини и пори в пропускливи скални тела, известни като водоносни пластове, са избавителен пояс за хората, изключително в елементи на света, където преваляванията и повърхностните води са нищожни, като да вземем за пример Северозападна Индия и югозападната част на Съединени американски щати.

Намаляването на подпочвените води може да затрудни достъпа на хората до прясна вода за пиянство или за напояване на култури и да докара до срутване на земни маси.

" Това изследване беше подбудено от любознание. Искахме да разберем по-добре положението на подпочвените води в международен мащаб, като се оправим с милиони измервания на равнищата и ", сподели съавторът на проучването Дебра Перон, доцент в програмата за екологични проучвания на Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Аторите са открили, че равнищата на подземните води са намалели сред 2000 и 2022 година в 71% от 1693 водоносни системи, включени в проучването, като в 36%, или 617, от тях, равнищата на подземните води са се понижавали с повече от 0,1 метра годишно.

Водоносният небосвод Аской-Сопламо в Испания е с най-бърз ритъм на спад в събраните от тях данни - междинен спад от 2,95 метра годишно, споделя съавторът на проучването Скот Джасечко, доцент в Училището по екологични науки и ръководство " Брен " в Калифорнийския университет в Санта Барбара.

" Няколко водоносни системи в Иран са измежду тези с най-бърз ритъм на понижаване на подпочвените води ", добавя той.

Екипът не е съумял да събере данни от огромна част от Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия заради липса на мониторинг, само че съгласно Джасечко, изследването включва страните, в които се прави най-вече световно изпомпване на подземни води.

В изследването се показват и някои сполучливи образци в Банкок, Аризона и Ню Мексико, където подземните води са почнали да се възвръщат след интервенции за по-добро контролиране на водоползването или пренасочване на водата за попълване на изчерпаните водоносни пластове.

" Бях впечатлен от интелигентните тактики, които са били приложени в деяние за справяне с изчерпването на подземните води на няколко места, макар че тези " положителни вести " са доста редки ", сподели доцентът.

Доналд Джон Макалистър, хидролог в Британската геоложка работа, който не е взел участие в проучването, съобщи, че това е в действителност " впечатляващ " набор от данни, макар някои пропуски.

" Мисля, че е заслужено да се каже, че такава световна компилация на данни за подземните води не е правена, сигурно в подобен мащаб, най-малко доколкото ми е известно, преди. Подземните води са извънредно значим запас, само че едно от провокациите е, че защото не можем да ги забележим, те са отвън полезрението на множеството хора. Нашето предизвикателство е непрекъснато да убеждаваме политиците, че разполагаме с този запас, за който би трябвало да се грижим и който можем да използваме, с цел да изградим резистентност и да се приспособяваме към изменението на климата. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР