Според нов доклад на Международна агенция по енергетика (МАЕ) инвестициите

...
Според нов доклад на Международна агенция по енергетика (МАЕ) инвестициите
Коментари Харесай

Инвестициите в слънчева енергия за първи път изпреварват тези в петрол

Според нов отчет на Международна организация по енергетика (МАЕ) вложенията в технологии за чиста сила доста изпреварват разноските за изкопаеми горива. Причината – загрижеността, обвързвана с достъпността и сигурността на доставките, провокирана от международната енергийна рецесия, ускорява импулса за по-устойчиви опция.

От МАЕ показват, че през 2023 година световните вложения в енергетика ще бъдат към 2,8 трилиона $, от които над 1,7 се чака да бъдат ориентирани към чисти технологии - в това число възобновими енергийни източници, електрически транспортни средства, нуклеарна сила, мрежи, предпазване, горива с ниски излъчвания, възстановяване на успеваемостта и термопомпи. Останалата част, малко над 1 трилион, ще бъде ориентирана към въглища, газ и нефт.

Годишните вложения в чиста сила се чака да набъбнат с 24% сред 2021 и 2023 година, с помощта на възобновимите енергийни източници и електрическите транспортни средства, спрямо 15% нарастване на вложенията в изкопаеми горива за същия интервал. Но повече от 90% от това нарастване идва от развитите стопански системи и Китай, което съставлява сериозен риск от нови разграничителни линии в международната енергетика, в случай че преходът към чиста сила не се форсира и в останалите райони.

" Чистата сила се развива бързо - по-бързо, в сравнение с доста хора осъзнават. Това ясно проличава от капиталовите трендове, при които чистите технологии изпреварват доста изкопаемите горива ", разяснява изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол. " На всеки $, вложен в изкопаеми горива, към 1,7 $ в този момент отиват в чиста сила. Преди пет години това съответствие беше едно към едно. Един от най-ярките образци за това са вложенията в слънчевата сила, които за първи път ще изпреварят размера на тези в производството на нефт. "

Водени от слънчевата сила, технологиите за произвеждане на електрическа енергия с ниски излъчвания се чака да съставляват съвсем 90% от вложенията в производството на електрическа енергия. От 2021 година насам световните продажби на термопомпи също означават двуцифрен годишен растеж, а продажбите на електрически транспортни средства се чака да скочат с 1/3 през тази година, откакто към този момент означиха внезапен растеж през 2022 година

Инвестициите в чиста сила са подтиквани от разнообразни фактори през последните години, в това число интервали на мощен стопански напредък и нестабилни цени на изкопаемите горива, които породиха опасения за енергийната сигурност, изключително след нахлуването на Русия в Украйна. Роля изигра и засилената политическа поддръжка посредством огромни дейности като Закона за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати и сходни начинания в Европа, Япония, Китай и други страни, се показва още в отчета на МАЕ.

В същото време разноските за рандеман на петрол и газ се чака да набъбнат със 7% през 2023 година, с което ще се върнат на равнищата от 2019 година Малкото петролни компании, които влагат повече, в сравнение с преди пандемията, са най-вече огромни национални петролни компании в Близкия изток.

От МАЕ напомнят, че доста производители на изкопаеми горива осъществиха рекордни облаги през предходната година заради по-високите цени на горивата, само че по-голямата част от тези парични потоци са били ориентирани за дивиденти, назад изкупуване на акции и погасяване на задължения - а не назад като вложения в обичайните доставки.

Въпреки това предстоящото възобновяване на вложенията в изкопаеми горива значи, че през 2023 година те ще бъдат повече от два пъти по-големи по отношение на тези, нужни през 2030 година, с цел да може да се осъществя сюжета на МАЕ за нулеви чисти излъчвания до 2050 година Глобалното търсене на въглища доближи исторически връх през 2022 година, а вложенията в добива им през тази година са на път да надвишават съвсем шест пъти равнищата, планувани за 2030 година в сюжета за нулеви излъчвания.

Капиталовите разноски на петролната и газовата промишленост за други възможности с ниски излъчвания като чиста електрическа енергия, чисти горива и технологии за хващане на въглерод са по-малко от 5% от разноските за рандеман през 2022 година

„ Най-големият дефицит на вложения в чиста сила е в нововъзникващите и разрастващите се стопански системи. Има и някои светли точки като динамичните вложения в слънчева сила в Индия и във възобновими енергийни източници в Бразилия и елементи от Близкия изток. Въпреки това вложенията в доста страни се спъват от фактори, измежду които по-високи лихвени проценти, неразбираеми политически рамки и пазарни структури, слаба мрежова инфраструктура, финансово затруднени комунални услуги и висока цена на капитала “, показват още от МАЕ. „ Международната общественост би трябвало да направи доста повече, с цел да подтиква вложенията в стопанските системи с по-ниски приходи, където частният бранш не е податлив да рискува “.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР