Според научно изследване станалият вече легендарен кораб Титаник напълно ще

...
Според научно изследване станалият вече легендарен кораб Титаник напълно ще
Коментари Харесай

До 20 г бактерии-корабоядци ще погълнат Титаник

Според научно проучване станалият към този момент именит транспортен съд Титаник изцяло ще изчезне в околните двадесет години. Причината са малко известни на науката бактерии, които живеят на морското дъно и се хранят с наслойка.

Учените са пресметнали, че на този тип едноклетъчни са им нужни още две десетилетия, с цел да изядат потъналия преди повече от 100 години кораб. Това умозаключение се прави на база на изчисленията на приблизителното тегло на кораба - 50 хиляди тона, и скоростта, с която той бива изяждан.

Това надалеч не е най-интересният факт, обвързван с бактериите. Знае се, че те са най-старата форма на живот на Земята. Едноклетъчните организми са на всички места към нас и до момента в който едни ни разболяват, други тъкмо противоположното - могат да ни оказват помощ да оздравеем.

Малко знае се, че въпреки и микроскопични общото тегло на бактериите в тялото на човек е почти два кг. Други проучвания даже споделят, че те съставляват приблизително една десета от човешкото тегло.

Това е по този начин, тъй като бактериалните кафези са доста по-малки от човешките кафези. Те още съставляват съвсем половината от баластните субстанции в организма и отпадъците.

Изключително неприятно влияние върху всекидневието ни имат актиномицетите. Те съставляват тип нишковидни бактерии. Живеят в почвата, когато тя е влажна и топла.

 Бактерии

При засушаване те пускат спори. След дъжд тези спори се издигат във въздуха, като в това време излъчват извънредно неприятна миризма. Смесени с градския прахуляк и замърсен въздух, тези бактерии могат да обезлюдят краткотрайно цялостен град.

Друг също по този начин противен факт, обвързван с бактериите е, че на всеки 2 седмици, в които не се перат дънките, върху тях се натрупват почти към 1000 бактерии в предната им част, сред 1500 и 2500 бактерии в задната част и към 10 000 на чатала!

Не по-малко стряскащо е, че в човешкия пъп има близо 1500 бактерии. Американски учени са открили, че в човешкия пъп живее цяла екосистема, която по многообразие може да се съпостави единствено с многообразието на тропическите гори.

Бактериите са отговорни и за миризмата, която излъчва потта. В интерес на истината тя не мирише. Мирисът идва от смесването на потта с телесните екскременти на бактериите, живеещи по кожата на човек.

Въпреки тези обстоятелства не би трябвало ненужно да се тормозим от бактериите. Човек от дълго време се е научил да живее с тях, а и те са първопричината за цялостното развиване на живота на Земята.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР