Според кипърския информационен портал Фамагуста Нюз“, след въвеждането на западните

...
Според кипърския информационен портал Фамагуста Нюз“, след въвеждането на западните
Коментари Харесай

Дали Истанбул стана нов Лондон за олигарсите?

Според кипърския информативен портал „ Фамагуста Нюз “, след въвеждането на западните наказания против Русия, броят на съветските инвеститори в турските банки бързо нараства.

Ситуацията в Украйна и западните наказания накараха руснаците да стартират да „ нападат “ Турция, съгласно турското издание „ Хабер-7 “. Търговия, туризъм, храна, недвижими парцели - във всички тези области чакат приток на пари от Русия. Очаква се, че в изискванията на санкционен напън съветските вложители ще извърнат внимание на първо място на Истанбул, сподели Байрам Текче, заместник-ръководител на „ Гигдер “. Според него част от елита, богатите и интелигенцията в този момент са мигрирали в Истанбул от Русия.

Руските предприемачи в лицето на западните наказания търсят леговище за активите си в Турция, акцентира още „ Уолстрийт Джърнъл “. Според изданието съветските олигарси паркират яхтите си в Турция, богати руснаци изкупуват недвижими парцели.

В Истанбул беше видян някогашният началник на корпорацията „ Роснано “ Анатолий Чубайс. Роман Абрамович се е насочил към Турция, който, както се споделя, се контракти с управлението на турския футболен клуб от Измир „ Гьозтепе “ да купи този тим, откакто не съумя да продаде футболния си клуб „ Челси “ в Англия. Михаил Прохоров, притежател на капиталовия фонд ОНЕКСИМ, закупи земя за градеж на хотел в турския курортен град Чешме на Егейско море за 20 милиона $.

Преди това Лондон беше обичано място за съветските богаташи. Според непълна оценка на Форин Офис минимум 10 000 богати руснаци са се заселили в английската столица. Още през 2015 година анализаторите на „ Дойче Банк “, откакто проучиха данни от Банката на Русия и Банката на Англия, стигнаха до заключението, че от 2006 година насам почти 129 милиарда $ са изтекли от Русия към Англия посредством секрети схеми и сметки.

" Сънди таймс " неотдавна разгласява годишен лист на 1000-те най-богати хора във Англия и включва доста имигранти от Русия, живеещи или работещи там. Освен това този лист включва единствено обществено известни благосъстояния под формата на акции, земя, недвижими парцели, творби на изкуството. Средствата в банките не са включени в листата, няма достъп до такава информация.

Сега Лондон към този момент не е безвредно леговище. Наскоро английският външен министър Лиз Тръс съобщи, че имуществото на " съветските олигарси " в Лондон може да бъде иззето по идния законопроект за стягане на глобите. „ Този законопроект ще ни разреши да нанасяме удари по по-широк набор от цели, тъй че няма да има никой, който да мисли, че е ваксиниран против наказания “, сподели госпожа Тръс.

Но какъв брой е евентуално Истанбул да поеме ролята, която Лондон играе от десетилетия за богатите руснаци?

Керим Рота, някогашният заместник-управител на турската „ АК Банк “, счита, че с течение на времето сред 10 и 15 милиарда $ могат да бъдат преведени в Турция, само че „ във връзка с Брутният вътрешен продукт на Турция, който сега възлиза на 800 милиарда $, притока към 10 или 15 милиарда не е доста значим. "

Усал Шахбаз, финансов редактор на известния турски вестник „ Дуня “, като цяло счита, че не е належащо да се чака приемането на нов съветски капитал в Турция: „ Те споделят, че все още са получени към 3 милиарда $, което е надеждно и реалистично. Трудно е да се каже дали ще дойдат още. Повечето от парите несъмнено към този момент са пристигнали и наклонността евентуално ще се забави. Опитите на управляващите да се възползват от обстановката и превръщането на Истанбул в нов международен финансов център наподобява нямат доста шансове за триумф. Има и други финансови центрове като Лондон, Франкфурт, даже Амстердам, както и Дубай. Сега е мъчно за Истанбул да се конкурира с тях “, добави той.

„ Тези, които трансферират средствата си “, написа гръцкият вестник „ Катимерини “, „ евентуално ще бъдат подложени на огромен напън при сегашните условия. Те би трябвало първо да се уверят, че пазят активите си. " Освен това обстановката в самата Турция надалеч не е постоянна.

Турското „ икономическо знамение “ беше впечатляващо събитие в международната стопанска система при започване на века, когато в продължение на десетилетие и половина темпът на напредък на Брутният вътрешен продукт на Турция непрекъснато надхвърляше 5%. Повратният миг за Турция настъпи през 2013 година, когато на фона на количественото облекчение в Съединени американски щати, вложителите започнаха да изтеглят средства от нововъзникващите пазари. Турция, която зависеше от тези пари доста повече от другите страни в Източна Европа или Азия, беше измежду най-засегнатите. Напоследък турската валута отслабва. Като цяло след финансовата рецесия през 2008 година лирата се обезцени с 85% по отношение на $. Всичко това подтиква инфлацията и усилва данъчната тежест за бизнеса.

Така Турция няма да се трансформира в безвредно леговище за опазване на емигриращите от Русия капитали, да не приказваме за „ нов финансов и стопански център”.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР