Според индустриалната група EFPIA предложеното от Европейската комисия (ЕК) през

...
Според индустриалната група EFPIA предложеното от Европейската комисия (ЕК) през
Коментари Харесай

Нови правила на ЕК застрашават европейската фармацевтична индустрия

Според индустриалната група EFPIA препоръчаното от Европейската комисия (ЕК) през април главно преразглеждане на разпоредбите за фармацевтичните артикули може да докара до стесняване на каузи на Европа в международните научноизследователски и развойни действия с 1/3 до 21% до 2040 година, което ще докара до загуба на 2 милиарда евро годишно.

Европейската федерация на фармацевтичните промишлености и асоциации (EFPIA), написа Reuters, твърди, че Европейска комисия не е направила оценка на въздействието върху конкурентоспособността и че в случай че новите правила станат закон, те ще ускорят отрицателната наклонност в региона на нововъведенията в Европейски Съюз и ще обиден най-силно дребните и междинните предприятия.

" Всички промени в нашата система за стимулиране ще обиден еднообразно както основаните в Европейски Съюз, по този начин и задграничните сдружения, които внасят медикаменти в Европейски Съюз, и затова няма да слагат европейските производители в неравностойно състояние ", отвърна представител на Европейската комисия.

Медикаментите имат максимален принос за комерсиалния остатък на Европейски Съюз, като през 2021 година износът им е на стойност 235 милиарда евро.

EFPIA обаче декларира, че дребни биотехнологични компании към този момент са се преместили в Съединени американски щати и Китай.

Комисията предлага редуциране на времето, през което едно ново лекарство остава патентовано, в опит да понижи разноските за лекарства за своите жители с по-бързо прекосяване към по-евтини генерични медикаменти. Тя декларира, че нейното предложение ще понижи времето за утвърждение на нови медикаменти от 400 на 180 дни.

То включва също по този начин тласъци за дребните и междинните предприятия, като да вземем за пример по-дълъг период за приемане на отбрана на данните във всички 27 страни членки, както и схеми за понижаване или освобождение от налози и удобно контролиране на медикаментите за редки заболявания.

Ларс Фруергаард Йоргенсен, основен изпълнителен шеф на Novo Nordisk, разяснява, че този ход на Европейска комисия ще попречва фармацевтичните компании да си възвърнат вложенията в създаването, както и разноските за маркетинг.

" Ако отрежете, една, две или три години от ексклузивността, се лишават моментите на пиковите продажби. Когато пускате артикул на пазара, имате негативен принос към облагата, защото инвестирате повече в маркетинг ", споделя Йоргенсен.

Novo Nordisk, датска компания, се трансформира в най-ценната листвана на борсата организация в Европа, откакто пусна на пазара медикаменти за намаляване и диабет - Wegovy и Ozempic. Но Йоргенсен разкрива, че Novo Nordisk към този момент е вложила повече в в своето наличие в Бостън.

" Всички, които ще продължат напред, ще стартират да организират изпитвания в Съединени американски щати. В някои случаи медикаментите няма да бъдат създадени в Европа ", споделя Йоргенсен, добавяйки, че Съединени американски щати оферират огромен пазар след един развой на утвърждение спрямо Европейски Съюз, където се работи по страни.

Германия, Белгия и Франция ще бъдат най-силно наранени от препоръчаните правила, показва EFPIA, базирайки се на поръчано от нея изследване на Dolon.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР