Според Европейската централна банка спадът в сектора на търговските имоти

...
Според Европейската централна банка спадът в сектора на търговските имоти
Коментари Харесай

Сривът на недвижимите имоти в Европа може да продължи с години, според ЕЦБ


Според Европейската централна банка спадът в бранша на комерсиалните парцели в еврозоната може да продължи с години, а това е опасност за банките и вложителите.
 
Нов отчет на ЕЦБ, в който се преглеждат заканите за финансовата непоклатимост, акцентира засилената угриженост за взрива в бранша на недвижимите парцели, който сега се разраства в страни като Германия и Швеция.
 
През последната година цените на комерсиалните парцели бяха наранени от икономическата уязвимост и високите лихвени проценти, което сложи под въпрос рентабилността и бизнес модела на бранша, показва финансовата институция.

Секторът не е задоволително огромен, с цел да сътвори систематичен риск за кредиторите, само че би могъл да ускори разтърсванията във финансовата система и да окаже доста влияние върху финансовите сдружения.

Засегнатите варират от капиталовите фондове до застрахователните компании, известни под общото название " банки в сянка ", осведоми Reuters.
 
" Макар че релативно лимитираният размер на банковите портфейли с търговски недвижими парцели допуска, че е малко евентуално сами по себе си да доведат до систематична рецесия, те биха могли да играят засилваща роля при положение на по-широк пазарен стрес ", написа ЕЦБ в отчета " Преглед на финансовата непоклатимост ".

Внезапният поврат в лихвените проценти в Германия принуди някои строителни бизнесмени да изпаднат в несъстоятелност и спря покупко-продажбите и строителството.
 

 

Reuters показва като образец Signa Group, австрийският колос в региона на недвижимите парцели и притежател на постройката Chrysler в Ню Йорк, която напредваше със градежа на 64-етажен небостъргач Elbtower в Хамбург, само че компанията, закъсня с заплащанията.

Сделките с търговски недвижими парцели са намалели с 47% през първата половина на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на 2022 година

ЕЦБ разясни, че извадка от банкови заеми за компании за недвижими парцели допуска, че неотдавнашното повишаване на разноските за финансиране може да докара до удвояване на каузи на заемите, отпуснати на губещи компании, до 26%.

 

Ако по-строгите условия за финансиране се запазят в период две години, както чакат пазарите, повишаването ще стигне до 30%.
 
" В този кредитен портфейл има основни уязвимости, изключително като се има поради, че се чака както по-високите разноски за финансиране, по този начин и понижената доходност да се запазят в продължение на няколко години ", допълват от ЕЦБ.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР