Според Алфа рисърч политическите скандали през последния месец разколебават избирателите

...
Според Алфа рисърч политическите скандали през последния месец разколебават избирателите
Коментари Харесай

"Алфа рисърч": Паритет между ГЕРБ и БСП в началото на кампанията

Според " Алфа рисърч " политическите кавги през последния месец разколебават гласоподавателите да вземат участие в евроизборите

© Георги Кожухаров Изследването на " Алфа рисърч " е извършено в интервала 20 – 30 април 2019 година и е осъществено със лични средства. То е извършено измежду 1015 пълнолетни жители от цялата страна. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по домовете на интервюираните лица.Двете съществени политически сили - ГЕРБ и Българска социалистическа партия, влизат в предизборната акция за европейските избори на 26 май с съвсем еднакъв резултат като лек превес имат социалистите. Ако вотът за евродепутати е в този момент, Българска социалистическа партия би получила 32.7% от гласовете на решилите да гласоподават гласоподаватели, а 32.2% биха подкрепили ГЕРБ, сочи национално представително изследване на организация " Алфа рисърч ". То е извършено измежду 1015 пълнолетни жители от цялата страна в интервала 20-30 април.

Отливът от ГЕРБ не отива към Българска социалистическа партия

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От " Алфа рисърч " регистрират, че свадите от последния месец с разкритията към " Апартаментгейт " не престават да лишават от поддръжката за ръководещите. Тя обаче не се трансформира в безапелационен превес за Българска социалистическа партия, а разколебава както готовността на гласоподавателите да вземат участие в евроизборите, по този начин и поддръжката им за водещите обединения.

Според социолозите за лекия превес на Българска социалистическа партия работят няколко фактора - имиджовите вреди за ръководещите от имотните кавги, по-високата готовност на обичайно подкрепящите я възрастни гласоподаватели в дребните обитаеми места, както и растежът на съмнение към основни фигури от ГЕРБ.
Потенциалът пък на ръководещите е в по-широката му електорална външна страна в огромните градове, във вътрешните несъгласия в левицата, както и във към момента слабата готовност на останалите десноцентристки обединения.

Спад в изборната интензивност

Проучването записва спад в предстоящата изборна интензивност. В края на март 35% от гласоподавателите са декларирали, че сигурно ще гласоподават. Сега техния % е малко под 33 на 100, което значи, че към 2.1 млн. Избиратели имат подготвеност да отидат до урните. Сред тях с по-висока готовност са симпатизантите на Българска социалистическа партия.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Лек отлив от Движение за права и свободи след оповестяването на листата

Проучването на " Алфа рисърч " регистрира лек отлив в покрепата за Движение за права и свободи след оповестяването на листата за евровота, която е трета политическа мощ с 9.3%. Според социолозите по-ниската поддръжка е и заради обстоятелството, че придвижването не може да разчита на гласовете си от Турция, които не могат да гласоподават на изборите за евродепутати. " Възможно е обаче Движение за права и свободи да активизира в последните дни гласоподаватели в страната и измежду българските турци, живеещи в други страни-членки на Европейски Съюз. Ако това се случи, то ще усили тежестта си в крайния резултат и ще резервира третата си позиция ", считат от " Алфа рисърч ".

Вътрешна македонска революционна организация притегля националистическия избор

Според изследването четвъртата политическа мощ, която имаш късмет да завоюва евродепутатски мандат е Вътрешна македонска революционна организация, която стартира акцията с 6% поддръжка от гласоподавателите, решили да гласоподават. " Поотделното явяване на трите партии от " Обединени патриоти " понижава въздействието им, само че както отбелязахме в мартенското изследване, шансът някоя от обединенията да притегли симпатизантите от този бранш, би могъл да й подсигурява мандат в Европарламента. За момента като подобен център се обрисува водената от Ангел Джамбазки листа на Вътрешна македонска революционна организация ", споделят от " Алфа рисърч ".
Привличането на националистическия избор от Вътрешна македонска революционна организация отслабва позициите на другите две обединения от " Обединените патриоти ". Според изследването " Атака " има 1.2% от гласовете на гласоподавателите, а " Патриоти за Валери Симеонов " - 1.7%.

" Демократична България " би трябвало да активизира гласоподавателите си

Обединението " Демократична България ", в което влизат три обединения - ДСБ, " Да, България " и " Зелено придвижване ", също имат късмет да завоюват евродепутатско място, само че пред тях стои предизвикването да активизират гласоподавателите си. " Обединението стартира акцията за евровота с 4.5% поддръжка измежду решилите да гласоподават, само че делът на десноцентристките гласоподаватели, които не са решили по какъв начин да постапът в изборния ден е значителен ", показват от " Алфа рисърч ".
" Шансовете на извънпарламентарната коалиция за посланичество в Европарламента са директно подвластни от способността й да притегли колебаещите се десни гласоподаватели в хода на акцията, както и да разшири въздействието си допълнително райони и обитаеми места ", споделят от социологическата организация.

Фрагментация на алтеранативния избор

Според изследването сред 13% и 17% от гласовете може да се разпилян сред останалите участници в евроизборите и самостоятелните претенденти. Подкрепата за групировката на Веселин Марешки - " Воля ", е 1.7%, а за листата на АБВ, която се явява на вота като " Коалиция за България " - 1.2%. От " Алфа рисърч " показват, че е мъчно да се дефинира дали поддръжката за АБВ се дължи на самата партия, или на името на коалиция, с което Българска социалистическа партия се явяваше в поредност предходни избори. Сумарната поддръжка за самостоятелните претенденти все още е в границите на 3.5%, а 2.2 на 100 от гласоподавателите биха отбелязали квадратчето " не поддържам никого ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР