Богословът проф. Иван Желев разкри кой митрополит готвят за патриарх.

...
Богословът проф. Иван Желев разкри кой митрополит готвят за патриарх.
Коментари Харесай

Богословът проф. Иван Желев разкри кой митрополит готвят за патриарх

Богословът проф. Иван Желев разкри кой митрополит готвят за патриарх. Фракцията, която управлява митрополит Николай, се усили от през вчерашния ден с още един негов покровител, което му проправя пътя вероятно да бъде определен за патриарх. Това съобщи пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит.

„ Има църковна политика. Стремят се някои хора да си основават лоби “, сподели той.

По думите му, митрополит Николай няма подаден писмен отвод да влезе в конкуренцията за нов патриарх, както заявява преди време, тъй че „ не знаем какво ще стане до избирането на трима претенденти за патриарх “ и ще се види „ дали няма да кандиса, тъй като доста го желаят хората “. Ще има агитация, ще бъдат стимулирани някои от гласоподавателите, предвижда Желев.

Богословът проф. Иван Желев разкри кой митрополит готвят за патриарх 27.05.24 21:23 Гаф на концерт на Лили Иванова, плъзнаха клюки за здравето ѝ! 27.05.24 20:51 Маги от „ Ергенът “ с шокиращи самопризнания за разрушеното си сърце 27.05.24 20:28 Страни от НАТО построяват неповторима по рода си военна стена по границите с Русия 27.05.24 20:05 Столтенберг с проект за 100 милиарда евро от НАТО за Украйна! 27.05.24 19:34

„ Едни се купуват спари, други с дарове, други – с напън или някакви обещания. Възможно е и такова нещо да стане. “

По проблема с провокиралата въпроси и напрежение обща литургия с представители на Украинската черква проф. Желев разяснява:

„ Това беше ход на митрополит Николай да си направи малко реклама. Още повече, че сме пред избори, евроатлантизмът е доста на мода. Патриарх Вартоломей като човек, зад който стои и Държавният департамент – доста е влиятелно да си в положителни връзки с него. Митрополит Николай отиде да му се поклони там и да се схванат, да получи поддръжка. Сега към този момент е почитател на Цариградската патриаршия. Служиха с тези украинци, които пък Българската черква не е признала – това е нарушаване на каноните. “

Говори се и се написа, че измежду тримата в късата листа за избор на новия патриарх ще бъдат митрополит Николай, митрополит Йоан и Врачанският митрополит Григорий.

Споменава се още Русенският митрополит Наум, не трябва да се изключва и Ловчанският митрополит Гавриил, посочи богословът в предаването „ Преди всички “.
Относно новоизбрания Сливенски митрополит Арсений проф. Желев уточни, че той е „ креатура “ на Пловдивския митрополит Николай:

„ Той го ръкоположи за духовник. След това по негово предложение беше ръкоположен и за свещеник. От години го готви митрополит Николай. Това към този момент е реалност. “

Желев изрази вяра новият Сливенски митрополит „ да прояви мъдрост и успокоение “, да успее да успокои пристрастеностите в епархията, „ да извършва това, което хубаво приказва “ и „ Църквата, духовниците, клириците да се занимават с това, което им е работа “, тъй като:

„ Има толкоз неща, които Църквата би трябвало да направи за елементарните хорица. Църквата е на отрудените и обременените. “

Проф. Иван Желев изрече още вяра в идния избор на нов патриарх някои от епархийските представители да гласоподават по съвест.

В предаването „ Преди всички “ богословът призна, че „ геополитиката навлиза и в Църквата “.

Сблъсъци белязаха избора на новия Сливенски митрополит Арсений, напомня SafeNews.

Епископ Арсений е новият сливенски митрополит. Той съумя да събре 7 гласа против 5 за свещеник Герасим.

В поддръжка на Арсений гласоподаваха Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков.

Кандидатурата на свещеник Герасим беше подкрепена от Врачанския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Видинския митрополит Даниил.

Срещу избора на Арсений се развихри пикантен митинг. След избора се стигна и до физически конфликти, а благодарение на полицията той съумя да стигне до Светия синод.

Източник – БНР

Още вести четете в: България, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР