Споразумение за приемането на Швеция в НАТО може да има

...
Споразумение за приемането на Швеция в НАТО може да има
Коментари Харесай

Столтенберг: До срещата във Вилнюс Швеция може да е член на НАТО

Споразумение за приемането на Швеция в НАТО може да има преди срещата на върха на Алианса във Вилнюс в средата на юли. Това съобщи генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг след диалога си с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара в неделя. Турция към този момент повече от година се опълчва на приемането на Стокхолм в НАТО поради незадоволителните ограничения за противопоставяне на Кюрдската работническа партия.

 
Швеция предприе значими и обилни крачки за това да успокои терзанията на Турция. Това включва да промени шведската конституция, да спре оръжейното ембарго и да ускори антитеростичните си дейности в това число против ПКК. Важен закон за тероризма влезе в действие единствено преди няколко дни. Така че Швеция извърши своите отговорности.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО

Столтенберг разяснява още, че представители на Турция, Финландия и Швеция ще се срещнат по-късно тази седмица, с цел да продължат договарянията за присъединението на Швеция. Турция и Унгария са единствени от общо 31 държави-членки, които към момента не са утвърдили новото разширение след приемането на Финландия напролет.

Междувременно в Стокхолм се организира митинг против участието в Пакта.

 
Демонстрираме, с цел да защитим свободата на словото и свободата за основаване на организации. Протестираме против политиката на шведското държавно управление да се подчинява на Ердоган.
Дрор Фелер, протестиращ

Срещата на върха на НАТО ще се организира на 11 и 12 юли в столицата на Литва – Вилнюс.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР