Спорът за зърното - ще отпадне ли забраната за внос

...
Спорът за зърното - ще отпадне ли забраната за внос
Коментари Харесай

Спорът за зърното - ще отпадне ли забраната за внос от Украйна?

Спорът за зърното - ще отпадне ли възбраната за импорт от Украйна? И до каква степен ще стигне недоволството на земеделците и ще има ли блокади в цялата страна? Отговор на тези въпроси в студиото на " Здравей, България ” по NOVA потърсиха Симеон Караколев от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, икономистът Владимир Сиркаров, журналистът и водещ на " Контракоментар " Асен Генов и Илия Проданов от Национална асоциация на зърнопроизводителите.

" Този импорт би довел до възможен спад на цените. Ще дам и образец. Вносът на сухото мляко за последните две години съгласно данни на Национален статистически институт е повишен съвсем пет пъти. Българският консуматор обаче да е схванал, че евтиното изсъхнало мляко води до ниски цени на млечните артикули? Не е схванал. Всички сме очевидци по какъв начин млякото е 60-70 стотинки, а сиренето е 15 лв.. Разликата отива в последната част на агрохранителната верига – огромните търговски вериги. Ако падне възбраната за вноса на зърно – резултатът ще е никакъв ”, съобщи Симеон Караколев.

" Ако приемем, че има някакъв проблем поради вноса или реекспорта на украинска продукция – би трябвало да търсим корена, а не да проучваме толкоз следствието, признаците или аргументите за заболяването. И явно казусът е, съдейки по държанието на турския президент Реджеп Ердоган, който се обръща към съветския си сътрудник Владимир Путин с апел да отвори още веднъж зърнената договорка. Очевидно това е казусът, който би трябвало да бъде решен? ”, акцентира Асен Генов.

" В политическото предпочитание за отпадане на възбраната за вноса на зърно – главният състезател в тази ситуация е Министерството на земеделието. Така политиците демонстрират, че те поддържат Украйна, подкрепяйки анулацията на възбраната. Но топката е в Земеделското ведомство. Казусът обаче е много комплициран, който през последните години се сътвори по един умозрителен метод ”, уточни Владимир Сиркаров.

" Жалко е, че тематиката въобще минава в политическа полемика. Това изобщо не е политическа тематика ”, безапелационен е Илия Проданов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР