Доскоро малките скромни квартални ресторантчета поддържаха сравнително прилични цени и

...
Доскоро малките скромни квартални ресторантчета поддържаха сравнително прилични цени и
Коментари Харесай

Кварталните кръчми поскъпнаха двойно

Доскоро дребните скромни квартални ресторантчета поддържаха относително прилични цени и бяха по джоба на междинния поданик. Гостилниците, изключително тези в центъра на София, работят на цялостни обороти, най-много по обяд, когато разчитат на визитите на работещите по офисите.

От скоро обаче, и тези заведения подвигнаха фрапантно цените, макар че не могат да се похвалят с високо качество на храната, а множеството са и на самообслужване, което им икономисва съществени разноски.

Сега обаче, храната нарастна с над 20%, като едно обедно меню от 7-8 лв. в този момент към този момент коства до 15 лв.. Офертата обичайно  включва чорба, главно и някакъв непретенциозен десерт, като мляко с ориз, суха паста или крем.

Супа под 5-6 лв. няма по какъв начин да се откри, а в по-претенциозните места върви и по над 8 до 10 лв., възмущават се потребителите.

Основно ядене, даже без месо, не пада под 7,50 лв., а тези с мръвка вървят над 8 до 10 лв..

Посетителите на този вид заведения недоумяват на какво от горната страна се качват цените, в случай, че множеството от заведенията са неугледни, някои даже със съмнителна хигиена, сервитьори няма, а храната никога не е приготвена от висок клас готвачи и най-вече по рецептурници от соца.

Гостилниците се оказаха доста изобретателни, изхитриха се и избиват и с цената на дребните добавки, както и с принадлежности, кутии и филии самун. Една филийка самун и в най-долната механа върви по 40 стотинки, в случай, че цялостен самун в магазина е малко над 2 лв..

Кутийките, в които се сипва храната, вместо да са безвъзмездни, вървят също по 30-40 стотинки, а неотдавна и долнопробните, чупещи се пластмасови лъжици и вилици вървят по 20-30 стотинки, нищо, че до неотдавна бяха безвъзмездни.

Гарнитурите стават все по-скъпи и не се учудвайте в случай че за няколко картофа, лъжичка ориз или салатка ви желаят по 3 лв.. Една люта чушка е към левче, а в случай че вземете и най-бедната салатка за гарнитура, това оскъпява с най-малко с 2 лв. порцията.

" Нелепо е кварталните гостилници да си разрешават такова повишаване, в случай, че нито са вдигнали качеството на обслужване, нито храната е станала по-качествена, гневни са посетителите.

Злоупотребите с порциите пък са на линия - постоянно в супите с месо мъчно се намира месо, а главните са наблъскани най-вече с картофи или някакъв на ниска цена зарзават. Салатите пък съставляват единствено накълцани марули, или пък на ниска цена домат с лук, което демонстрира, че никой не си е правил доста труд да скалъпи нещо по-свястно.

Търговците са се изхвърлили и с цената на кафето в дребните ресторантчета, която не отстъпва на скъпите кръчми. Ня някои места цифрата е скочила до 3-4 лв., а ободрителната напитка от първа глътка дава да се разбере, че пиете долнопробно кафе. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР