Спорът за името с Гърция продължава вече 27 години след

...
Спорът за името с Гърция продължава вече 27 години след
Коментари Харесай

27 години спор за името на Македония

Спорът за името с Гърция продължава към този момент 27 години след оповестяване на самостоятелна Република Македония през 1991 година Атина упорства за формулировката " Бивша югославска република Македония ". Под това име страната влиза в Организация на обединените нации през 1993 година, само че Евросъюзът и НАТО в последно време я назовават Република Македония. Уреждането на разногласието с Атина е залог за евро-атлантическите упоритости на Скопие. Развитието на проблема напомня Мартин Гицов.

Атина и Скопие уреждат връзките си с краткотраен контракт, подписан в Ню Йорк през септември 1995 година с ангажимента да продължат договарянията по името под егидата на Организация на обединените нации. През идващите години са препоръчани редица имена като Нова Македония, Горна Македония, Славо-Македония, Македония-Скопие, само че Атина изключва вид с думата " Македония " и приказва за Вардарска Република или Република Скопие. Впоследствие десетки страни, употребявали изначало формулата на Организация на обединените нации, признават конституционно име " Република Македония ". През 2005 година специфичният представител на Организация на обединените нации Матю Нимиц стартира термина " Република Македония-Скопие ", а Скопие предлага формула с две имена - Република Македония за интернационалната общественост и " Бивша югославска Република Македония " за Гърция.

Напоследък Евросъюзът и НАТО употребяват " Република Македония ", само че Атина е твърдо срещу отклонение от разновидността, записан в резолюциите на Организация на обединените нации при опция да блокира евроатлантическия път на Скопие. Така през 2008 година в Букурещ Македония получава отвод за участие в НАТО, а след това интернационалното правораздаване реши, че с ветото си Гърция е нарушила двустранния контракт от Ню Йорк.

Напоследък Атина дава сигнали, че е склонна да одобри съставно наименование с географски съставен елемент като Северна или Горна Република Македония.

При премиера Зоран Заев в Скопие настава поврат в решимостта за пробив в разногласието, в това число и с взор към срещата на върха на НАТО през юли в Брюксел. Условието на Алианса за участие на Македония е решение на разногласието за името, правна промяна и определяне на положителни междусъседски връзки. Редовни станаха срещите сред външните министри на Македония и Гърция, а на форума в Давос в сряда е планувана и среща сред двамата министър председатели.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР