СподелиВисокопоставен представител на ЕС предупреди грузинското правителство, че предложеният законопроект

...
СподелиВисокопоставен представител на ЕС предупреди грузинското правителство, че предложеният законопроект
Коментари Харесай

Брюксел предупреди Грузия, че законът за „чуждестранните агенти“ застрашава европейското ѝ бъдеще

Сподели
Високопоставен представител на Европейски Съюз предизвести грузинското държавно управление, че препоръчаният законопроект за „ задграничните сътрудници “ е недопустим и че в случай че влезе в действие, ще се окаже забележителна спънка пред очакванията на Тбилиси за участие в Съюза, съобщи Ройтерс.

Герт Ян Копман, началник на дирекция „ Разширяване “ към Еврокомисията, сподели това пред кореспонденти в грузинската столица, оповестява Българска телеграфна агенция.

Той добави, че Брюксел следи деликатно ситуацията в Грузия и изпитва безпокойствие от събитията там.

„ Свидетели сме на тревожни събития към законопроекта. Във типа, в който беше признат на второ четене, законът е недопустим и ще сътвори съществени спънки пред европейския път на Грузия “, сподели Копман.

„ Но не всичко е изгубено и към момента има време. През септември ще изготвим рекомендации (дали да се стартират присъединителни договаряния с Тбилиси) и в интервала октомври – ноември ще излезем с отчет, тъй че към момента има време. Но в този момент топката несъмнено е в полето на грузинското държавно управление. “

Вчера Народното събрание на Грузия одобри на второ четене законопроекта за „ задграничните сътрудници “, който беше неодобрен, че е изработен по съветски пример. Стигна се и до конфликти, при които полицията прибегна до използването на сълзотворен газ и шокови гранати, с цел да разпръсне огромното протестно голям брой, което се беше събрало пред постройката на законодателния орган, с цел да изрази позицията си против проектозакона.

Очаква се до към две седмици законопроектът да бъде прегледан на трето четене.

Сегашното политическо опълчване в Грузия, страна с 3,7-милионно население, минала през безредици, гражданска война и война след разпадането на Съветския съюз, се счита за част от по-голям конфликт, който може да дефинира бъдещето на страната и дали тя ще се сближи още повече с Европа, или ще се върне в орбитата на въздействие на Москва, отбелязва Ройтерс.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР