СподелиМного българи, които получават доходи от Германия, ще бъдат засегнати

...
СподелиМного българи, които получават доходи от Германия, ще бъдат засегнати
Коментари Харесай

Сезонните ни работници в Германия ще плащат вече данъци върху доходите си

Сподели
Много българи, които получават приходи от Германия, ще бъдат наранени от промени в спогодбата за отбягване на двойното данъчно облагане сред двете страни, предизвестяват данъчни консултанти. Промените са в действие от 1 януари, т.е. ще обиден облагането на приходите, получени тази година, само че които ще се заявяват през 2025 година, оповестява „ Сега “.

Едни от най-потърпевшите ще са сезонните служащи, които работят по няколко месеца в Германия. До този миг нормално те бяха освободени от данъчно облагане и в двете страни, защото в Германия приходите им не надвишават необлагаемия най-малко, а в България спогодбата планува освобождение от облагане. Затова тези лица не подаваха данъчна декларация пред Национална агенция за приходите, а приходната организация не преследваше това нарушаване, поради неналичието на данъчен резултат.

Ситуацията за тях обаче значително се трансформира. Доходите на българските сезонни служащи в Германия към този момент ще бъдат обложени дейно в България, в случай че това не е направено в Германия. Те би трябвало да знаят, че данъчните служби на двете страни обменят автоматизирано информация за приходите от трудови правни отношения, което значи, че Национална агенция за приходите може да реализира надзор.

Спогодбата за отбягване на двойното данъчно облагане с Германия бе подписана през 2010 година Двете страни регистрират, че от този момент са настъпили основни промени в региона на интернационалното данъчно облагане, инициирани от страните от Г-20 и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), свързани с противопоставяне на свиването на данъчната основа и прехвърлянето на облаги.

Най-съществената смяна, с максимален на практика резултат, съгласно данъчни консултанти, е прекосяването от „ освобождение с градация “ към „ елементарен данъчен заем “.

Методът „ освобождение с градация “ планува приходите, получени в чужбина, да бъдат освобождавани от облагане в България (изключването им от данъчната основа), като не се интересува дали тези приходи са дейно обложени в страната на източника. Този способ е по-лесен за администриране и по-благоприятен за данъкоплатците.

При метода на данъчния заем фокусът е ориентиран към платения в чужбина налог, който се приспада от дължимия налог в България. Той е по-фискално ориентиран, защото подсигурява дейно данъчно облагане.

Смяната на метода за отбягване на двойното данъчно облагане ще докара и до по-висока административна тежест за данъкоплатците, които би трябвало да се снабдят с документи за получените приходи и размера на удържания в чужбина налог. За данъчната администрация също ще има повече работа и разноски, тъй като ще би трябвало да правят инспекции.

Единствено за пенсии и за приходи от държавна работа, за които спогодбата планува да бъдат обложени единствено в Германия, ще продължи да се ползва досегашният способ „ освобождение с градация “, т.е. да не се заявяват в България.

Очаква се Национална агенция за приходите да разгласява уточнения по какъв начин ще се ползва новата конвенция, какво би трябвало да знаят българите, които работят и получават приходи в Германия, по какъв начин да заявяват у нас тези приходи и какви документи би трябвало да показват пред данъчните служби.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР