Списък с най-големите съкровища, извадени от океани и на различни

...
Списък с най-големите съкровища, извадени от океани и на различни
Коментари Харесай

Най-големите съкровища, открити в наши дни

Списък с най-големите съкровища, извадени от океани и на разнообразни места по планетата, разгласиха американски търсачи на изгубени скъпоценности. Сред най-гръмките находки на нашето време е тази, направена през 2005-а година на острова на Робинзон Крузо.

Всъщност това е остров Мас-а-Тиера, Чили. Там са открити златни дублони, пиастри и статуетки от времената на инките. Общата сума, на която е оценено съкровището, е 10 милиарда $.

Съкровището е намерено от огромна група златотърсачи, която била спонсорирана от огромна американска компания. Две години по-рано, през 2003-а година, търсачи на съкровища попаднаха на същинска находка във Флорида.

Те се гмуркали месеци наред, до момента в който не разкрили голям мрачно зелен смарагд, с тежест повече от четиридесет карата. Камъкът на стойност на един милион $ е бил открит до потъналия преди четири века испански галеон „ Санта Маргарита ”.

Отново през 2003-а година от дъното на Атлантическия океан е вдигнат от дълго време потъналия параход S.S. Republic. Той потопен през 1865 година, а на борда му имало 180 милиона $.

Огромната сума пари била предопределени за възобновяване на разрушенията в южните щати на Америка след Гражданската война, която се развихрила от 1861 до 1865 година и нанесла доста провали.

 Потънал Кораб

През 2002-а година английската геологопроучвателна компания Subsea Explorer разкрила транспортен съд на Оливър Кромуел, потопен преди доста години близо край крайбрежията на Шотландия.

Откритите на борда съкровища се правят оценка на над три милиарда $. През 1985 година пък американският гмуркач Мелвин Фишър неуморно се гмуркал, с цел да събира съкровища от потъналия испански галеон Аточа.

Усилията му били възнаградени, защото той събрал скъпоценни камъни, злато и сребро на стойност над четиристотин милиона $. Според френските закони откритото богатство се дели на две – сред този, който го е намерил, и сред притежателя на земята.

Британските търсачи на съкровища се наблюдават от Британския археологически съвет, който не разрешава разкопки и търсения в регионите на археологически монументи. Намереното богатство се занася в полицията, а оттова го оферират на музеи.

Ако нито един музей не прояви интерес, съкровището остава за този, който го е намерил. Конгресът на Съединени американски щати е приел закон за експедиции, засягащи плавателни съдове. Зоната на три благи към потънали кораби, се афишира за народен парк, а самите кораби – национално благосъстояние.

Работата по гмуркането се реализира единствено с позволение от управляващите. Според интернационалното право страната, която е притежател на потъналия кораб, има право на половината от цената на съкровищата.

Останалото се разпределя сред страната, в чиито води е открит корабът, и фирмите, които търсят съкровища.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР