Спецоперацията е реализирана под ръководството на Окръжна прокуратура - Плевен

...
Спецоперацията е реализирана под ръководството на Окръжна прокуратура - Плевен
Коментари Харесай

Разбиха група за трафик на културни ценности в Плевен

Спецоперацията е осъществена под управлението на Окръжна прокуратура - Плевен

В богатата сбирка има над 60 предмета, открити и конфискувани са и седем металдетектора. Операцията е извършена на 25 март 2021 година на територията на селата Гиген и Искър. Действията са осъществени от чиновници от бранш „ Противодействие на престъпната престъпност ", бранш „ Специални тактически дейности ", отдел „ Разследване ", Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР - Плевен и техни сътрудници от районно управление (на МВР) Гулянци и Първо районно управление (на МВР) - Плевен, под управлението на Окръжна прокуратура. Целта на акцията е била секване, откриване и документиране на закононарушения, свързани с нелегално изследване на местности, регистрирани като монументи на културата, и с предмети, които съставляват културно-историческа полезност.

В ранните часове през вчерашния ден - към 6 часа, криминалистите подхванали претършуване в дома на 50-годишен гражданин на с. Гиген. В жилището са открити металдетектор, три железни монети и други 34 - разнообразни по цвят и величина, с надписи и изображения, зелена железна кутия с два железни къса, разнообразни по тип и материал фрагменти с белези на археологически артефакти, азбучник на римски монети и артефакти, книга за скулптурни монументи, Паралелни процесуално-следствени дейности са осъществени и в дома на различен гражданин на село Гиген - на 46-години. От парцела му са конфискувани два металдетектора, единият раздрънкан на обособени детайли и елементи, три железни къса с кръгла форма и изображения и други 13 къса - разнообразни по тип, форма и размер, всички те с присъщите белези на археологически артефакти. На различен адрес, населяван от 39-годишен локален гражданин още веднъж е открит металдетектор, открита е и каменно парче с неправилна форма и размери. От жилищата на още двама мъжа от селото - на 35 и 47 години, са конфискувани два металдитекора. В рамките на интервенцията е осъществено претършуване и в парцел в с. Искър, населяван от 39-годишен мъж. Там също са открити металдетектор и книга за римски монети с изписани за тях стойности.

Шестимата мъже са арестувани с полицейска мярка за период до 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи. Образувано е досъдебно произвеждане за закононарушение по член 277 „ а ", ал.1 от Наказателен кодекс. Работата продължава под наблюдението и непосредственото управление на Окръжната прокуратура в Плевен. Експертиза ще открива културно-историческата стойност на конфискуваните нерегистрирани предмети.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР