Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на

...
Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на
Коментари Харесай

„Суджукгейт”: Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов се сдоби с обвинения

Специализираното звено „ Антикорупция “ при Софийската градска прокуратура повдигна обвинявания на някогашния народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов, към който избухна абсурдът „ Суджукгейт”.

Спрямо Живко Мартинов е избрана мярка за неотклонение „ парична гаранция “ в размер на 45 000 лв..

Той е притеглен към наказателна отговорност за шест обособени закононарушения. Обвинение беше повдигнато и на шефа на Областната дирекция по сигурност на храните в Добрич Розалина Брайкова.

Първото обвиняване против Мартинов касае упражнена от него насила по отношение на предприемача А.П., като задачата била да се разпореди със сумата от 15 500 лева За това закононарушение се планува наказване „ отнемане от свобода” от 5 до 15 години, както и санкция от 5000 до 10 000 лв..

Второто обвиняване е за отправена закана за ликвидиране, за което се планува наказване „ отнемане от свобода” до шест години.

Мартинов е упрекнат и за това, че е упражнил по отношение на очевидеца А.П. насила, като в интервала от началото на 2012 година, до началото на 2013 година, в Добрич го е заплашил с тежки последствия за него – да бъде задържан, че ще му прати данъчни инспекции на сдруженията, с цел да „ смачка компаниите му “. Така някогашният народен представител го е принудил да се разпореди безплатно с общо 4 тона недопечен суджук от телешко, еленско и свинско и 60 кг филе „ Елена” и телешка пастърма.

Живко Мартинов е притеглен към наказателна отговорност и за това, че през 2014 година е направил опит да спомогне на разположение да бъде осуетено по отношение на него наказателното гонене и да остане ненаказано. Извършеното от лицето закононарушение е причиняване на гибел по несъобразителност на две лица при нарушение на разпоредбите на Закона за придвижване по пътищата. Ако бъде приет за отговорен по това обвиняване, Мартинов може да получи наказване „ отнемане от свобода” до 5 години.

Според прокуратурата през 2015 година Мартинов е използвал заплашване, за да принуди заместник-директора на ОДМВР–Добрич и началника на районно управление (на МВР) на МВР–Балчик да извършат дейности по работа.

Според Наказателния кодекс за това закононарушение се планува наказване „ отнемане от свобода” до 6 години.

Живко Мартинов е с обвиняване и за това, че през април 2017 година е направил опит да принуди шефа на ВИК–Добрич да уволни съответен чиновник, както и да спре назначения и уволнения в сдружението за прочут интервал от врем. Така Мартинов е злоупотребил с властта си като депутат.За това закононарушение законът планува наказване „ отнемане от свобода” до 6 години.

В хода на следствието прокурорите са събрали доказателства и за осъществено закононарушение по работа от шефа на Областната дирекция по сигурност на храните в Добрич Розалина Брайкова. Днес тя е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 13.07.2017 година в град Добрич, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние, за да аргументи щета на съответно сдружение, е нарушила служебните си отговорности като издала заповед за прекъсване на употреба на обект на сдружението.

Дружеството е благосъстоятелност на лицето, което е алармирало спецзвеното „ Антикорупция” за осъществяваната незаконна активност от Живко Мартинов и по чийто сигнал е почнало актуалното следствие. Това лице е и очевидец по делото против него.

Заповедта е издадена, без да са налице доказателства за недоволства от храната, предлагана в обекта, направени от консуматори, без да са налице данни за нездравословни за здравето последствия от употребяваната в обекта храна, без да са налице позволени от търговеца нарушавания, свързани с негодна за консумация храна.

В резултат на действието са настъпили обилни нездравословни имуществени и неимуществени последствия за сдружението, изразяващи се във финансови загуби и пропуснати изгоди за интервала, в който обектът не е могъл да прави активност.

Действията на Брайкова се дефинират като закононарушение, за което се планува наказване „ отнемане от свобода” от 1 до 8 години.

Спрямо Брайкова е наложена мярка за неотклонение „ парична гаранция” в размер на 5000 лв..
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР