Специализираните екипи са реагирали на 1651 сигнала през изминалата година,

...
Специализираните екипи са реагирали на 1651 сигнала през изминалата година,
Коментари Харесай

7 загинали и 15 пострадали при пожари и инциденти в русенско през изминалата година

Специализираните екипи са реагирали на 1651 сигнала през миналата година, което е с 473 повече по отношение на 2021-а. Информацията бе оповестена по време на годишния доклад на институцията, на който участваха регионалният шеф Анатоли Станев и за шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ /ГДПБЗН/ основен комисар Александър Джартов. „ Сигурен съм, че и отсега нататък ще продължи положителната работа и взаимоотношение сред органите на пожарната сигурност и Областна администрация – Русе. Благодаря Ви за всеотдайността и професионализма, за своевременните и виновни решения, които вземате в рискови обстановки “, съобщи Станев в обръщението си към русенските пожарникари. Той оцени координацията сред двете институции на чудесно равнище и увери, че ще поддържа по всевъзможен метод РДПБЗН. Припомняме, че през 2022 двете институции дружно с локалната власт в лицето на Община Русе започнаха взаимни дейности в разнообразни спешни обстановки. Сред тях бяха и ограниченията за превъзмогване на следствията след микро-циклона, който се разви над русенско на 6-и юни. От своя страна основен комисар Джартов също оцени доста високо активността на РДПБЗН и сподели, че ще работи за възстановяване материалните условия във Втора работа за пожарна сигурност. Той регистрира и отличното осъществяване на европроекта, по който бе осъвременена Първа работа по пожарна сигурност. Директорът на ГДПБЗН съобщи още, че на национално равнище се работи интензивно за построяването на системата за ранно предизвестие на жителите и при положение на спешна обстановка ще дава инструкции какво би трябвало и какво не би трябвало да се прави. Предприети са и дейности за основаването на платформа за оценка на риска, както и за обновяването на автопарка и техниката на пожарникарите в цялата страна.

Според показания разбор максимален дял се пада на пожарите без вреди. Те са малко над 44% или общо 734. 276 пък са зародилите пожари със вреди, a 220 са извършените спешно избавителните действия. Данните сочат още, че най-засегнати от пожари са семействата. 71% от зародилите пожари с материални вреди са се случили точно в бранш жилищно стопанство и активност на семействата. Статистиката сочи още, че близо 1/3 от всички пожари с материални вреди са породени от късо съединяване. Малко над 30% е и делът на пожарите, зародили в резултат на немарливост при боравене с открит огън. Едва към 6% от случаите са станали заради погрешно прилагане на отоплителни и нагревателни уреди. През 2022 година, в резултат на зародилите пожари и произшествия са починали 7 и са потърпевши 15 души. През 2021-а са починали 3 и са потърпевши 12 души. Тук би трябвало да се означи обаче, че наклонността е променлива и зависи най-много от броя и тежестта на съответните катастрофи. Например през 2020-а са починали 5 и са потърпевши 17 души, през 2019-а починалите са 7, потърпевшите – 20, а за 2018 година са починали 8 и са потърпевши 12 души.

От Регионалната работа по пожарна сигурност и отбрана на популацията вземат участие и в редица интернационалните планове. През миналата година общо 52-ма чиновници от дирекцията са били отличени. Днес с почетен знак на Министерство на вътрешните работи III степен бе отличен контрольор Михаил Михаилов, които навърши пределна възраст за пенсиониране.

През 2022-а в русенската РДПБЗН има постъпила информация за участия по очистване на общо 41 зародили катастрофи с присъединяване на доброволните формирования от общините Ценово, Борово, Сливо поле, Ветово и Русе. От тях 24 са независими участия, а 17 са били взаимно с органите на РДПБЗН – Русе.

Същевременно извънредно интензивно е работено и в областта на предварителната защита. През миналата година са се провели 106 занятия в учебни заведения на територията на района. Обучени за реакция при бедствия и разнообразни спешни обстановки са били общо 2722 деца и възпитаници. За задачата подпомагане е било указано и от Регионалното ръководство на образованието /РУО/. От пожарната в Русе са организирали и подкрепили провеждането на разнообразни юношески състезания и надпревари. Не един път техника на РДПБЗН е била показвана и на някои от формалните празници в страната. Провеждани са и редица на практика занятия на територията на общините в района. Особено внимание е било отделено и на контрола по съблюдаване на Закона за отбрана от бедствия, като направените инспекции са били над 230. Активно е работено и по направление държавен противопожарен надзор. Само през 2022-а инспекциите в това направление са били близо 500. Събраните санкции са в размер на 5060 лв., което е с над 1000 лв. повече по отношение на 2021-а.

На днешното събитие участваха още началниците на РУО и Районен център – 112 надлежно доктор Росица Георгиева и инж. Полина Трендафилова, както и комисар Димитър Вачков, който шеф на отдел „ Охранителна полиция “ към ОДМВР – Русе. В днешната самодейност взе участие и шефът на секретариата на регионалния съвет на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова. Припомняме, че точно БЧК е измежду сътрудниците на огромен интернационален план, чиято цел е създаването на новаторска облачна услуга, откриваща пропуските при предварителна защита, реакция и възобновяване при положение на спешни обстановки, без значение дали става дума за злополучие или повреда.

Домакин на самодейността беше основен контрольор Веселин Марков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР