Специалисти от Националните здравни институти в САЩ изследваха дванадесет пациенти

...
Специалисти от Националните здравни институти в САЩ изследваха дванадесет пациенти
Коментари Харесай

Умора, недостиг на въздух, нарушения в съня, „мозъчна мъгла”: Най-честите оплаквания след COVID-19

Специалисти от Националните здравни институти в Съединени американски щати изследваха дванадесет пациенти с трайни неврологични признаци след прекарана зараза от SARS-CoV-2 и откриха разлики в профилите на имунните кафези на болните, заяви електронното издание „ МедикълЕкспрес ”.

Резултатите от проучването, оповестени в профилираното издание „ Нюролъджи: Нюроимюнолъджи енд нюроинфламейшън ”, могат да подкрепят бъдещите проучвания върху неврологичните признаци на дългия Коронавирус и да доведат до по-добра диагностика и лекуване.

Пациентите с остра симптоматика след прекаран COVID-19, в това число и с дълъг Коронавирус, изпитват голям брой разнородни признаци, измежду които отмалялост, дефицит на въздух, тресчица, главоболия, нарушавания в съня, „ мозъчна мъгла ” и когнитивни ограничавания. Тези признаци могат да продължат месеци наред след инфекцията с вируса SARS-CoV-2. Умората и „ мозъчната мъгла ” са измежду най-разпространените и изтощителни недоволства, евентуално произлизащи от дисфункция на нервната система.

Учените ползват проучване на фенотипа, с цел да проучат детайлно клиничните и биологични характерности на дългия Коронавирус при 12 пациенти с дълготрайни, ограничаващи неврологични недоволства след COVID-19. Повечето от тях прекарват инфекцията с умерена симптоматика. Участниците в проучването минават клинични прегледи, попълнят анкети, подложени са на разбори на кръвта и на гръбначномозъчна течност, образна диагностика на мозъка.

Резултатите сочат, че пациентите с дълъг Коронавирус са с намалени равнища на имунните Т-клетки CD4+ и CD8+, които вземат участие в съгласуване на имунната реакция против вируси. Учените откриват и нараснал брой B-клетки и други типове имунни кафези у пациентите, което навежда на мисълта, че дългият Коронавирус е обвързван с дерегулация на имунитета.

Предишни проучвания откриха, че дългият Коронавирус се свързва с проблеми във вегетативната нервна система, контролираща функционалности като дишането, сърдечния темп, кръвното налягане. Тестовете демонстрират нарушавания в съдовия тонус, сърдечния темп и кръвното налягане. Авторите на проучването показват, че са нужни още изследвания за връзката на тези промени с умората, когнитивните затрудния и други нервологични признаци при дълъг Коронавирус.

Резултатите от проучването поддържат към този момент наличните данни, че измененията в имунната система и вегетативната нервна система способстват за дългия Коронавирус. 

Източник: Антоанета Маркова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР