На 27 май Църквата почита св. свещеномъченик Терапонтий, св. мъченик

...
На 27 май Църквата почита св. свещеномъченик Терапонтий, св. мъченик
Коментари Харесай

На 27 май почитаме трима добродетелни светци  

На 27 май Църквата уважава св. свещеномъченик Терапонтий, св. страдалец Терапонтий Софийски и св. Йоан Руски, Изповедник.

Свещеномъченик Терапонт, свещеник Сардикийски

Св. свещеномъченик Терапонт, свещеник Сардикийски обърнал в христовата религия доста езичници. Страдал от шефа на Сарда Ликийска. В тюрма, раздължен на четири сухи кола с лице нагоре, бил обичай по този начин, че земята се обляла от кръв и след още мъчения бил заклан като агне през 259 година при император Валериан. Коловете се раззеленили, пуснали клони и заболели получавали изцерения от листата, описват от Българската патриаршия.

Св. свещеномъченик Терапонт Сердикийски (Софийски)

За този свещеномъченик написа известният наш публицист Матей Граматик, който бил съвременник на св. Николай Софийски и очевидец на неговия страдалчески героизъм през 1555 година, който написал с огромно умеене неговото житие. Там той разказва ситуацията, в която живял св. Николай Софийски - както географска, по този начин и духовна. В описанието си на духовната конюнктура той дава къси сведения за софийските светци, сред които и за св. Терапонт Сердикийски (Софийски). Той написа по този начин:

" А когато слушаш за жителите на София, не мисли за тукашните, а за небесните жители, които в миналото са били наши съжители, а в този момент са съжители на ангелите. Прочее прилича да поменем двама или трима от тях…Свещеномъченик Терапонт, който бидейки гражданин на това място и презвитер на светата Божия черква в Сердика (София), живял с доста добродетели и най-после, по време на гоненията срещу християните, бил арестуван под стража от беззаконниците поради Христовата вероизповед. Подир доста мъчения, и обложен с тежки стоманени вериги, той бил изведен вън от града на един ден път и на това място му отсекли главата и по този начин получил мъченическа гибел за Христа. А приказват, че на мястото, където се проляла кръвта му, след време пораснал огромен дъб, който и до момента се вижда, и стават там разнообразни изцеления, когато с религия се пристъпва. "

Днес един пън от този дъб се пази като свещена светиня в старинната столична черква " Света Петка ", където се празнува паметта на свещеномъченика всяка година на 27 май, написа в pravoslavieto.com.

Свети Йоан Руски, Изповедник

Свети Йоан Руски е един от най-известните светци в Източноправославната черква. Той е бил военнопленник и плебей на турски ага. Чрез своето примирение и добрина обаче той печели уважението даже на мюсюлманския си стопанин. Нетленните мощи на свети Йоан Руски Изповедник и Чудотворец почиват в град Прокопион на о-в Евбея.  

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР