Спътникът на Сатурн – Титан, е свят, наполовина от размера

...
Спътникът на Сатурн – Титан, е свят, наполовина от размера
Коментари Харесай

Дали Титан е злият близнак на Земята?

Спътникът на Сатурн – Титан, е свят, на половина от размера на Земята. Там температурите на размразяване са толкоз ниски, че метановите басейни по повърхността му и вулканите бълват лед. Въпреки негостоприемната си атмосфера луната на Сатурн Титан има някои забележителни прилики с нашата планета.

Учените, участващи в задачата на Касини-Хюйген до Сатурн и неговите луни, са разгласили нови фотоси, които демонстрират големи дюни на изместващ се пясък, състоящи се от въглеводород и намиращи се върху повърхността на Титан. Те носят забележителна аналогия с откритите в пустини дюни тук на Земята.

Всъщност учените считат, че тази Сатурнова луна е толкоз сходна на нашата лична планета, че в този момент употребяват Земята като модел, с цел да се изследва по какъв начин климатът на Титан се е трансформирал. Изследователите споделят, че дюните, които покриват до 17 % от повърхността на Титан, допускат, че климатът на спътника на Сатурн е бил доста по-различен в предишното, съпоставен със настоящия.

Учените имат вяра, че тези дюни може да са останките на антично езеро, което от дълго време се е изпарило и формирало тези вятърно-образни хребети. Професор Филип Пайли, космолог в Университета на Бордо, и неговите сътрудници съпоставят фотоси на въглеводородните дюни с пясъчни такива, намиращи се в пустинята Намиб в Намибия и Великото пясъчно море в Западен Египет.

Титан, който е с диаметър от 5 150 километра, е вторият по величина натурален сателит в Слънчевата система и е по-голям от планетата Меркурий. Титан получава единствено един % от слънчевата светлина, която доближава до Земята, което значи междинна температура на повърхността от -180° C.

Атмосферата му е известно, че се състой основно от азот и метан, до момента в който повърхността е построена от замръзнала вода, която се е трансформирала в корав като камък лед при тези мразовити температури. Измерванията посредством сонда на Хюйген са удостоверили, че има чести превалявания на течен метан и езера от запалителен въглеводород, който съществува като газ на Земята, покриващи огромни площи към полюсите.

Въпреки това към екватора фотоси, изпратени назад от галактическия уред Касини, разкриват големи дюни, изпълващи районите, известни като Фенсал - на север от екватора, и Азтлан - на юг. Тези последни открития демонстрират, че те са били покрити с езера от течен метан в предишното, което значи, че климатът на Титан се е трансформирал фрапантно.

Също се допуска, че Титан в миналото е бил даже по-студен, като се затопля през последните 100 милиона години, променяйки своя климат както е в този момент.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР