Спасителни екипи в Централна Гърция издирваха в четвъртък 6-ма безследно

...
Спасителни екипи в Централна Гърция издирваха в четвъртък 6-ма безследно
Коментари Харесай

Човешки фактор довел до трагедията в Гърция

Спасителни екипи в Централна Гърция издирваха в четвъртък 6-ма безследно изчезнали жители, откакто избраните като древен потопи в района предизвикаха в сряда гибелта на минимум 15 гърци, съобщи Би Би Си. Поне 12 души от ранените над 30 при бедствието остават в болница, като един от тях е в тежко положение.

Мнозинството от жертвите са възрастни хора, които били хванати в капан в домовете си. Най-младият умрял е 36-годишен водач, който се обадил от блокирания си камион на майка си, до момента в който равнището на водата се покачвало. Няколко пътища бяха отворени през вчерашния ден за придвижване в някои от най-тежко наранени градове край столицата Атина, само че учебни заведения и други обществени услуги останаха затворени след връхлитането на бурята Евридика.
 21-12  Greece Storms  21-2  21-1
Бедствието е измежду най-тежките от десетилетия за Атина и министър председателят Алексис Ципрас разгласи народен печал поради пагубните последици, обещавайки помощ за потърпевшите.

В крайбрежните градове Неа Перамос, Мандра и Мегара, западно от Атина, отдръпването на водите разкри преобърнати коли и разхвърляна мебелировка в калта, която бе довлечена от проливните дъждове. Ден по-рано пътищата в Мандра се трансфораха в същински реки от тиня, които блъскаха коли в постройки, а част от автомагистрала бе напълно залята.

Властите обявиха, че чакат възстановяване на климатичните условия, с цел да могат да дадат по-точна картина за нанесените вреди. Поне 500 къщи и други постройки са потърпевши от „ Евридика “. Водата и електричество в региона няма, като за останалите без дом бе зает круизен транспортен съд с 364 каюти.

„ Разбира се, че страната не бе готова, не можем да се мерим с природата “, разяснява Христос Зеферос, началник на центъра за атмосферната физика и климатология в Атина. „ Трябва да се подготвим за по-чести и разнообразни явления “, акцентира той.

Валежите в района се чака да продължат до края на седмицата.

Мнение на специалисти
Човешки фактор довел до нещастието


Незаконни градежи и ерозия на почвата провокирали бедствието в района на Мандра.

Експерти упрекнаха за нещастието в столичния район Атика безразборни градежи край коритата на пресъхнали реки и ерозия на почвите в близка планина, която била наранена от пожари, съобщи Ройтерс.

Според Димитрис Папаниколаос, професор по геология от Атинския университет, проливните дъждове са били сериозен фактор, само че точно урбанизацията на региона, изключително край Мандра, е направила по този начин, че водите гладко да се насочат към града. Той напомни, че през 1996 година край Мандра още веднъж е имало наводнения, взели две жертви и настоя за незабавни ограничения за попречване на сходни произшествия. Медии напомнят за 37 починали при потоп там през 1977 година и 43-ма през 1961 година „ Дъждът продължава, а потенциалът на почвата да всмуква водата е нулев “, предизвести още професорът, който упрекна бизнес ползи и общината за случилото се.

„ Незаконното строителство е отговор на голямото обществени и стопански неравноправие и в продължение на години страна си затваряше очите за бедните хора и им позволяваше да работят по избран метод “, сподели държавният представител Димитрис Цанакопулос.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР