Спадът на бизнес активността в еврозоната се е ускорил по-бързо

...
Спадът на бизнес активността в еврозоната се е ускорил по-бързо
Коментари Харесай

Бизнесът в ЕС се забавя по-бързо от очакваното и тревожи инвеститорите

Спадът на бизнес интензивността в еврозоната се е ускорил по-бързо от предстоящото предишния месец, сочат данните в ново изследване, представено от Reuters.

Окончателният показател на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB, изготвян от S&P Global и обсъждан като добър барометър за общото икономическо положение, се намалява до 46,7 през август от 48,6 през юли, което е равнище, невиждано от ноември 2020 година

За трети месец този индикатор е под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването и се разминава с предварителната оценка за 47,0 пункта.

" Еврозоната не изпадна в криза през първата половина на годината, само че втората ще съставлява по-голямо предизвикателство ", съобщи Сирус де ла Рубия, основен икономист в Хамбургската комерсиална банка. " Разочароващите данни способстваха за низходяща проверка на нашата " настояща прогноза " за Брутният вътрешен продукт, която в този момент е -0,1% за третото тримесечие. ", добавя специалистът.

Основният PMI показател в областта на услугите се намали от 50,9 до 47,9 пункта, което е под експресната оценка от 48,3 пункта, защото задлъжнелите консуматори, които изпитват усложнения заради нарасналите такси по заемите и високите разноски за живот, лимитират разноските си.

Индексът на новите предприятия, който е индикатор за търсенето, спадна още повече под прага на доходност до 46,7 пункта от 48,2 пункта, което е равнище, невиждано от началото на 2021 година

Все отново, спадът в производството понижа още през предишния месец, което допуска, че най-лошото може да е минало за затруднените предприятия в блока, демонстрира сродно изследване, показано в края на предходната седмица.

Компаниите не чакат неотдавнашен поврат, а съставният показател на заетостта спадна от 51,4 на 50,2.

" Работодателите не бяха доста склонни да усилват екипите си. Начинът, по който нещата вървят надолу в последно време, е знак, че те ще преминат към редуциране на работни места ", добави де ла Рубия.

Месечното изследване на Европейска комисия в края на август също сподели, че икономическото доверие в еврозоната е достигнало най-ниското си равнище от края на 2020 година поради по-слабото доверие измежду потребителите, бранша на услугите и мениджърите в търговията на дребно и строителството.

Индексът на доверието в промишления бранш е намалял до -10,3 пункта през август по отношение на - 9,3 пункта през предходния месец, което е най-слабата стойност от август 2020 година Индексът на доверието в областта на услугите е бил 3,9%, което е спад по отношение на 5,4% през юли, съгласно данните на Европейска комисия.

На този декор, европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони предвижда, че блокът може да се размине с прогнозите за изпадане в криза.

„ Нахлуването на Русия в Украйна породи съществени опасения в Европа, че районът ще навлезе в забележителен стопански спад.

Оттогава обаче районът съумя да си обезпечи различни енергийни доставки, които до тогава идваха най-вече от Русия, а някои държавни управления съумяха да облекчат потребителите от високите енергийни разноски, изясни Джентилони.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР