Социалната пазарна икономика беше въведена в Германия още през 1948

...
Социалната пазарна икономика беше въведена в Германия още през 1948
Коментари Харесай

Благоденствие за всички: Защо Германия е така богата

Социалната пазарна стопанска система беше въведена в Германия още през 1948 година като икономическа и парична промяна. Целта беше да се реализира допустимо най-голямо благополучие на хората, съчетано с допустимо най-голяма обществена сигурност. Казано по различен метод: обществената пазарна стопанска система съчетава преимуществата на свободното пазарно стопанство с концепцията за обществената страна. И в действителност този принцип отличава Германия значително от други страни с пазарна стопанска система - да вземем за пример от Съединени американски щати.

Германската обществено-правна медия ZDF цитира настоящо проучване на института ifo, съгласно което концепцията за обществена пазарна стопанска система продължава се радва на огромен интерес и до през днешния ден. Но колкото по-високи са приходите и просветителният ценз на хората, толкоз по-силно спада и утвърждението им за правилата на обществената пазарна стопанска система.

Стига ли до всички благосъстоянието в Германия?

Спорен е въпросът дали всички в немското общество могат да се възползват от възходящото богатство. „ От към 2013 година насам може да се каже, че виждаме по какъв начин хората в Германия към този момент значително извличат изгоди от нарасналото богатство в страната “, споделя Максимилиан Щокхаузен от Института за немската стопанска система в Кьолн.

По-критична по този въпрос е Доротее Шпанагел от близката до синдикатите в Германия фондация " Ханс Бьоклер ": “Просперитет за всички? Най-вероятно това в никакъв случай не е било в действие “, споделя тя за ZDF. По думите ѝ даже през второто десетилетие на 21 век е имало групи в обществото, до които благосъстоянието в Германия въобще не е достигало.

Социално разслоение

Един от най-важните фактори в тази ситуация са приходите на хората, защото те дефинират тяхното ползване. Ако погледнем към неравенството в приходите, Германия е покрай междинните за Европейски Съюз стойности. Но изключително благосъстоянието е прекомерно неравномерно разпределено. В това отношение страната изпъква пред редица други страни от Общността.

И в богата Германия има забележителна бедностСнимка: Sabine Kinkartz/DW

„ В богата Германия има и беднотия – и то за мнозина. Според формалната статистика повече от една пета от популацията на страната е застрашено от беднотия “, написа „ Франкфуртер Рундшау “. Той цитира професорката по стопанска система в Бремен Мехтхилд Шротен, която твърди, че бедността в Германия в доста случаи се предава по завещание. А да си безпаричен значи също и по-малки благоприятни условия за обучение, обществено израстване, добре платена работа и така нататък Но за превъзмогването на тези проблеми повече се приказва, в сравнение с да се работи, разяснява изданието.

Второ икономическо знамение няма да има

Обществено-правната медия АРД напомня на собствен ред, че обществената пазарна стопанска система е измежду факторите, които родиха немското икономическо знамение през 1950-те години. За него спомогнаха и други фактори - бързото възобновяване на страната след войната, дотациите за промишлеността и проектът „ Маршал “. Всичко това даде доста мощен подтик на стопанската система, вследствие на което към края на 1950-те години в страната към този момент имаше даже дефицит на работна ръка, а през 1964 година страната към този момент беше приела 1 милион гастарбайтери.

През последните две десетилетия обаче икономическото развиване на страната е доста по-сдържано, в сравнение с в следвоенните години, продължава АРД. Между 2000-та и 2020 година стопанската система е нараствала приблизително с 1,0 %, до момента в който сред 1950 година и 1970 година растежът е бил приблизително 6,4% на годишна база. До края на 60-те години на ХХ век индустрията е създавала повече от половината от брутната добавена стойност, до момента в който през днешния ден доминират услугите с дял от над 70 % в икономическото развиване на страната.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР