Социалната изолация на заразените и болните от коронавирус стават все

...
Социалната изолация на заразените и болните от коронавирус стават все
Коментари Харесай

Изолацията довела до бум на хора, потърсили психологическа помощ

Социалната изолираност на инфектираните и болните от ковид стават все по-голям проблем, разгласи в изявление за БНР проф. Ваня Матанова, учител в Софийския университет и началник на Институт за психологично здраве и развиване.

" Беше ясно, че ще се повишат равнищата на тревога, на комплицираност, на яд, на безнадеждност, на равнодушие. Както и извънредно доста се увеличи процентът на хора, които имат вяра, че това е някаква тайна активност – Ковид ", добави специалистът.

Проф. Матанова означи, че още напролет е предизвестила, че не се взимат навременни ограничения за психологичното здраве на хората по време на изолираност, а също по този начин, че за излизането от рецесията би трябвало да се мисли още преди приключването ѝ, само че тези сигнали не са били чути и съобразени.

След карантината е имало взрив на хора, които са търсили експерти поради положения на тревога, депресивност, комплицираност, разясни проф. Матанова пред БНР.

" Много започнаха да ни търсят родителите на деца, които мъчно претърпяха откъсването от групата на връстниците или мъчно се оправят с онлайн образованието. Сега сме на стадий, в който ни търсят възрастни, хора, които се усещат обществено изолирани за това, че са били контактни, че са били заболели, че са били инфектирани. Мисля, че това ще бъде все по-голям проблем – тази обществена изолираност, която последователно стартира да се образува във връзка с инфектираните и на болните ", уточни тя.

Психологът бе безапелационен, че се усилват хората с високи равнища на тревога.

" Нашите клиенти, пациенти постоянно си слагат сами диагнози, четейки от интернет, само че това е и наш проблем – че даваме малко информация при какви положения човек би трябвало да потърси профилирана помощ. Защото не всяко положение изисква такова нещо ", посочи тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР