* Социалистите копират червените фурии“, ДПС по немски обърква сметките

...
* Социалистите копират червените фурии“, ДПС по немски обърква сметките
Коментари Харесай

На полувремето: ГЕРБ като Португалия, Слави като Италия

* Социалистите копират „ алените фурии “, Движение за права и свободи по немски обърква сметките на другите
На полувремето на предизборната акция и европейското по футбол, пристрастеностите занапред се разгарят, а борбата за политическия и състезателен трофей навлиза в решаващата фаза на елиминациите.

За разлика от футболното състезание, където конкуренцията е на терена, на политическия фронт тя е по трибуните, т.е. измежду електората.

Затова и зрелищните трагични мачове внезапно контрастират с вялата и скучна политическа акция, в която вместо предизборни диспути гледаме държавни дуели сред предходната и сегашната власт.

Няма конспирация и в националното рали, за разлика от априлската акция. След като Борисов постави на трупчета джипката си, белият рейс на Движение за права и свободи остана единственият, който обикаля страната. В неналичието на транспортна конспирация, лимузината на Слави Трифонов, паркирана пред пловдивския университет, дни наред се трансформира в съществена тематика, друга от корекциите по листата " Магнитски ", лавината от назначения и предстоящите политически разпити и арести.

Две седмици ни разделят от новия футболен цар на Европа, само че и от новия политически първенец на България. Всички съществени партии устояха регистрацията на листите в ЦИК, по този начин както огромните тимове минаха сполучливо през груповата фаза. И въпреки финалната борба занапред да следва, ясна е кондицията на тимовете, схемата на треньорите и възможностите за триумф. Както при футболистите, по този начин и при политиците. 

Състоянието на ГЕРБ на политическата сцена у нас изумително наподобява на държанието на Португалия на Евро 2020. Настоящият европейски първенец неистово брани короната си. В тима всичко се върти към Роналдо. Макар с последния си мач да осъществя рекордните 109 гола в 176 срещи, обичаният състезател на Бойко Борисов от „ Реал “ към този момент е на много години и наподобява очевидно по-бавен и по-уморен.

 Cristiano Ronaldo 2018.jpg

Доскоро „ мореплавателите “ бяха смъртоносният тим, който можеше да повали и най-големия съперник, само че към този момент не е тъкмо по този начин. А брилянтният гол на Карим Бензема, който го трансформира в състезател на мача Португалия-Франция, макар двете попадения на Роналдо, сподели ясно променената благосклонност и на УЕФА, и на публиката. 

Големият шлагер на футболното състезание несъмнено е Италия. Също като „ ИТН “, в тима нямат супер звезди, само че са най-убедително представящият се отбор, който няма загуба в рекордните 30 следващи мача. Голямата заслуга за това е на треньора Роберто Манчини. Както Слави Трифонов надъхва партийците, Манчини съумя да върне Италия във футболните обувки и направи от играчите машина. Шеметното показване на „ адзурите “ демонстрира единствено едно: Много ще е мъчно да бъде победена Италия.

 Roberto mancini in 2021.jpg

Отборът отсегапиш е със златни букви присъединяване си в шампионата, което сигурно ще окрили всички италианци и ще възпламени с нова мощ футболния фитил измежду младите.

„ Червените фурии “ за футболните почитатели са испанците, а за изкушените от политиката – социалистите. Славният в предишното тим на Испания през днешния ден е изтъкан от спорове сред поколенията и вътрешни несъгласия. Победиха Словакия с рекордните 5:0, само че и това не им оказа помощ да станат първи в групата. Испанците имат неповторими клубни тимове, сходно на колосите в Българска социалистическа партия, само че не вършат мощния отбор.

Има обаче един тим, който постоянно може да обърка сметките на букмейкърите, а също по този начин да обърне мача в последния миг. И това е Германия. Както вярно означи треньорът Йоаким Льов: Германия в никакъв случай не е почвала като победител. Не направи изключение и Евро 2020 със загубата от Португалия. Трудното начало е съвсем като това за Движение за права и свободи. Изборите стартират с анти-ДПС акция, само че на финала, резултатът постоянно е в интерес на партията на Доган.



Който е подценил немската игра и устойчивост, постоянно е останал отчаян. Поредното доказателство получи Унгария, която макар че събра благосклонностите на почитателите, си потегли от шампионата, а Бундестимът се класира за идната фаза с гол в 86-ата минута.

 Joachim Löw, Germany national football team (06).jpg

Един от скритите любимци на Евро 2020 се чака да е Белгия. Малката страна е като Демократична България - събира доста благосклонности с техничните си осъществявания, само че все нещо й пречи към върха. Радостите постоянно са съпроводени и с разочарования. Така беше и след безапелационната победа над Русия с 3:0, когато се оказа, че борбата е взела две жертви като съществено контузени титуляри. Въпреки това отборът на Роберто Мартинес е един от тимовете с капацитет, а Ромелу Лукаку, съвсем като Христо Иванов, постоянно е гладен за голове.

Коя е звездата на Нидерландия, към момента не е станало ясно на Евро 2020. Така, както в тима на „ Изправи се! Мутри вън “ - Манолова, Хаджигенов и Дончева по-скоро наподобяват като орел, рак и щука. Докато записват точки против съперниците си, се контузват между тях. Както нападателят Люк де Йонг, който бе изваден от групата след конфликт със съотборник на подготовка. Въпреки това, нидерландците с лекост се пребориха за етапа на елиминациите. При това с присъщата за Манолова техника – забиването на голове. По последната статистика, Нидерландия регистрира не по-малко от 2 гола за последните 9 мача. 

Украйна с доста тъга се промъкна като трети тим в осминафиналите. А по какъв начин блестящо стартира! Излезе от квалификациите първа в групата, дори пред Португалия. В тима най-известен си остава селекционерът - легендата Андрий Шевченко. Така е и при Патриотите, откакто

Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Веселин Марешки дадоха крачка обратно, с цел да изпълнят листите с надъхани младоци. Приликите обаче не стопират дотук. Както украинските футболистите са се фокусирали върху Крим, дори на фланелките си са го поставили, по този начин за Патриотите – тематиката е една: турските секции и омразата към Движение за права и свободи. 

Дания притегли вниманието на света с случая на Кристиан Ериксен, който колабира на терена и едвам не загуби живота си. Въпреки невероятната драма, тимът съумя да се съвземе от шока. Много почитатели ги отписаха след двете провали от Финландия и Белгия, само че в последна сметка датчаните си извоюваха място на елиминациите. Такъв " червен динамит " в политиката ни е партия Възраждане. Там постоянно има драматизъм, само че откакто завоюва правосъдната сага с регистрацията си, в този момент партията е на гребена на патриотичната вълна.   

Руснаците катастрофираха на Евро 2020 с добра отбрана, само че липса на нахлуване. 

Любимецът на Москва у нас – Николай Малинов, част от обединението на Жан Виденов " Ляв съюз за чиста и свята република ", също го чака нежелана орис на изборите. Както капитанът Дзюба, по този начин и русофилът Малинов козируват при всеки гол в интерес на Москва. Но пък прокуратурата нападна напряко с обвинителен акт в съда - за шпионаж.

Швейцарската приказка с присъединяване на осминафиналите се повтори след нападателната игра на албанците и косоварите в тима. Те припомнят за кръстоносния избирателен поход на Васил Божков. Силовите офанзиви на швейцарците спъваха наред противниците - по този начин, както Божков препъваше Борисов и Горанов. Но нито
букмейкърите дават шансове за победа на „ кръстоносците “, нито политическите залози вещаят връщането на Божков на бял кон.     

Радев ли е родният политически еквивалент на Франция, считана за любимец на европейското състезание? Предстои да забележим наесен.

Отсега е ясно единствено, че „ Петлите “ имат действителен късмет да вдигнат купата, само че първата политическа мощ на изборите на 11 юли ще е надалеч от 121-те депутати, които й обезпечават болшинство. 

Затова още преди финалите е ясно - европейското ще приключи с първенец, само че изборите няма да донесат нов избавител.

Тепърва ще се гради тим, който да подвига политическия имидж на страната, само че и да ни върне достойното място в евротурнирите. 

Ако, несъмнено, мечтаем още веднъж да бъдем четвърти в света, а не да затвърдим четвъртата позиция в квалификационната група.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР