СОС решава за вода от Белмекен към миньорския градПодробна информация

...
СОС решава за вода от Белмекен към миньорския градПодробна информация
Коментари Харесай

Караниколов с детайли за водата на Перник

СОС взема решение за вода от " Белмекен " към миньорския град
Подробна информация за какво кабинетът взе решение да се избави Перник с вода от бент. " Белмекен " даде министърът на стопанската система Емил Караниколов пред столичните общинари преди минути. СОС се събра, с цел да утвърди ограниченията, набелязани от кабинета на изключителното му съвещание в събота.
В язовир " Студена " има вода за най-много 32 дни. Досега спадът в равнището на водата е била 8-7 см дневно, сега - след въвеждането на режима и останалите незабавни ограничения, спадът е 5,5 см дневно.

Не сме тръгнали да осъществяваме сондажи в карстовия басейн, тъй като не разполагаме с време и данни за това, сподели Караниколов, отговаряйки задочно на въпросите за какво страната не прави точно това. Подобни дейности са подхванати в две европейски страни - в едната доста сполучливо, в другата - с цялостен неуспех. Но и в двете страни тези  дейности са стартирани след над 10-годишни разбори. А ние имаме информация от 20 дни, изясни Караниколов. Той заяви, че кабинетът избирал сред три разновидността за решение.

Първият бил да се построи тръбопровод Самоков - Говедарци - Мала черква. Това са 40 км, в зимни условия градежът ще отнеме прекалено много време, което нямаме, сподели министърът на стопанската система.

Вторият вид бил създаване на байпас  сред водопровода на Искър и Рилския тръбопровод. Това е най-хубавото решение и за София. Но ще отнеме 7-8 месеца, тъй като има  редица отчуждителни процедури, продължи Караниколов.

Така властта се стопира на третия вид - вода от бент. " Белмекен ". В края на октомври Министерство на околната среда и водите е изпратило писмо до НЕК, която оперира язовира, за отклонение на 500 л. в секунда към Бели Искър.  Това е било правени и по-рано през годините. Отклонявани са били по 450 млн. л. вода към Бели Искър

Белмекен има 144 млн. литра контейнер. В момента в него има 84 млн. литра вода. Миналата година количеството е било доста по-малко - 34 млн. л. Казвам това, с цел да отговоря на тезите, че вземането на вода цяло да е за сметка на енергетиката. И да е за сметка на енергетиката - всяка страна е длъжна да обезпечи вода на хората, отсече Караниколов.

Яз. " Бели Искър " има сега 9 млн. л. вода. Причината е предписанието към множеството от язовирите в страната да поддържат до 60% от размера си, тъй като стените им са в неприятно положение и би трябвало да се рехабилитират. досега  4 млн. литра са влети в Бели Искър.

За да няма спекулации кой на кого пие водата, ще бъдат разходомери в Перник, които ясно да демонстрират какъв брой вода се подава на града, сподели Караниколов. И цитира още данни.

Перник употребява 700 000 л вода на месец. София - над 400 000 л. дневно. Обемът на бент. " Искър " е
650 млн. литра, сега в него има 450 млн. литра. тъй че заплаха за водата на столицата няма.

Критични за Перник са идващите 3-4 месеца. През март стартира снеготопенето и влизането на потоци в бент. " Студена ", изясни още министър Караниколов. Той заяви, че в случай че на Перник се постанова ще усилят количествата от " Белмекен " или ще се понижат, в случай че при снеготопенето има повече потоци.

Целта на ограниченията е да се спре подаването на вода от язовир " Студена " към Перник, с цел да може да се почисти дъното, сподели министърът на стопанската система. И добави: " Ако продължим да източваме " Студена " ще влезем в мъртвата зона, ще унищожим флората и фауната и ще стане доста по-лошо, безапелационен бе той.

Дискусията в СОС продължава.
 
Очаквайте детайлности!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР