Лидерът на Вагнер“ обвиняваше тогавашния сибов министър Сергей Шойгу, че

...
Лидерът на Вагнер“ обвиняваше тогавашния сибов министър Сергей Шойгу, че
Коментари Харесай

Една година след проваления бунт на „готвача на Путин“ - какво се...

Лидерът на „ Вагнер “ обвиняваше тогавашния сибов министър Сергей Шойгу, че на процедура ги е изоставил на фронта без боеприпаси.  " Походът за правдивост ", както го нарeче Пригожин, завърши ненадейно на идващия ден.

 

Медиатор сред Путин и Пригожин се оказа президентът на Беларус Александър Лукашенко, който даже приюти вагнеровците на своя територия. Именно поради странното стичане на събитията и бързо приключилия бунт, се появиха и редица теории на конспирацията, в това число, че Путин самичък е измислил „ похода “ в опит да заблуди Запада за желанията му в Украйна и за това кой е с него и кой – не.

 

По време на протеста някогашният президент Дмитрий Медведев предизвести, че е допустимо съветският нуклеарен боеприпас да попадне в ръцете на " бандити ". Но измежду локалните не се виждаше всеобщо непокорство или пък отявлена поддръжка за Путин. Снимки от южния град Ростов на Дон демонстрираха поданици да се усмихват, да се радват и да си вършат селфита с Пригожин и хората му от Вагнер посред протеста. Сигналите за това кой утвърждава режима в Кремъл бяха разнопосочни. Едно е несъмнено към днешна дата обаче – стопанинът му си е все същият и е все по-силен и разпростиращ пипалата си на изток.

Светът обаче се оказа по-малко сюрпризиран от това, което последва. Точно 2 месеца по-късно – на 23 август, самолетът на Пригожин катастрофира при неизяснени условия, а самият той почина. Стилът на Путин запрозира от всякъде. Смъртта на Пригожин повдигна въпроса какво ще стане с наемниците от „ Вагнер “, ще им елементарни ли президентът и ще се върнат ли в Украйна, или може би – в Африка.

 

Според Д-р Сорча МакЛиъд - член на работната група на Организация на обединените нации по въпросите на наемниците и учител в Университета в Копенхаген – представена от Би Би Си, бившите отряди на „ Вагнер “ са се разпръснали из цяла Русия. „ Вагнер “ може и да не съществува тъкмо в този тип, в който е съществувал преди, само че негова версия - или даже версии - не престават да съществуват. Налице е този тип разпространяване в съветската страна, тъй че няма един общ човек, който да ги управлява. Групата " Вагнер " беше извънредно значима в геополитически и стопански проект за Русия, тъй че тя в никакъв случай нямаше да изчезне, както допускаха някои хора ", прибавя тя.

 

До старта на войната в Украйна силите на „ Вагнер “ бяха свързвани с интервенции на територията на африканския континент, в това число търговия с диаманти.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР