SolidEnergy обещава два пъти по-дълъг пробег на електромобилитеЛитиево-металните батерии могат

...
SolidEnergy обещава два пъти по-дълъг пробег на електромобилитеЛитиево-металните батерии могат
Коментари Харесай

Идват по-добрите литиево-метални батерии

SolidEnergy дава обещание два пъти по-дълъг пробег на електрическите автомобили

Литиево-металните акумулатори могат да съхраняват два пъти повече сила от литиево-йонните
(снимка: SolidEnergy Systems)

Младата компания SolidEnergy Systems пусна в употреба цех за всеобщо произвеждане на литиево-метални акумулатори. Предприятието е ситуирано в Шанхай, а самата компания бе основана през 2012 година от китайския бизнесмен Цичао Ху, отбелязва Nikkei Assian Review.

Според разработчиците, литиево-металните акумулатори ще обезпечат два пъти повече потенциал за предпазване на сила от актуалните литиево-йонни акумулатори, без да усилват размера на веществото на батериите. Това значи, че с акумулатори със същото тегло и размер като литиево-йонните, електрическите транспортни средства ще могат да пътуват два пъти по-дълго с едно зареждане.

Основният проблем на литиево-металните акумулатори е сигурността. По-точно неналичието на потвърдена гаранция за сигурност. Тези акумулатори съдържат чист железен литий, който работи по-активно от литиевите йони. Страничен резултат от работата на такава батерия е, че металните игли могат да нарастват в металния анод по време на химически реакции и да повредят мембраната, разделяща анода и катода, и по този начин да причинят късо съединяване, последвано от пожар.

За да понижи риска от пожар, SolidEnergy е създала специфичен електролит. През последните три години батериите на компанията са тествани в дронове. Ръководството на SolidEnergy твърди, че нейните акумулатори са се оказали безвредни или най-малко не по-опасни от обичайните литиево-йонни акумулатори. Това значи, че може да се пристъпи към комерсиалната им приложимост.
още по тематиката
По-рано SolidEnergy започва една индустриална линия в завода си, макар че площта от 22 000 кв.метра е задоволителна за няколко такива линии. Компанията стартира да получава доходи от всеобщото предложение на литиево-метални акумулатори още през 2018 година, когато доставяше продуктите си на DJI, Apple и Huawei.

През идната година SolidEnergy чака да усили производството до десетки хиляди акумулатори месечно. Но съгласно специалистите, няма да забележим нови акумулатори в смарт телефоните и електрониката най-малко още няколко години, заради незадоволителното доверие на производителите в безвредната им работа.

Самата SolidEnergy е уверена в своите артикули и заявява, че в бъдеще чака освен да завладее бранша на електрическите автомобили, само че и да тласне развиването на въздушния превоз с електрическо зареждане. Днес то е възпрепятствано от неналичието на акумулатори с висока мощ. SolidEnergy твърди, че знае по какъв начин да реши този проблем.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР