Солена сланина За да бъде кожата на сланината крехка и

...
Солена сланина За да бъде кожата на сланината крехка и
Коментари Харесай

Как да приготвим солена, пушена или варена сланина?

Солена сланина

За да бъде кожата на сланината нежна и вкусна за ястие, тя би трябвало да се натрие със сол, до момента в който е още топла.

Сланината се отделя от закланото прасе на другия ден след заколването, когато месото е изстинало и се е стегнало. Най-вкусна и най-крехка е сланината от гърба на животното.

Нарязва се на верни четвъртити части. Натрива се от всички страни несметно със сол и се подрежда в дървен съд или буркан с кожата изпод. Големите празнини се попълнят с отрязъци от сланина, а дребните се насипват със сол. Поставя се доста сол, тъй като сланината не се пресолява. За 10 кг сланина обаче е належащо не по-малко от 1 кг сол.

Сланината е годна за ястие 20 дни след осоляването.

През пролетта, когато времето се затопли, с цел да не получи неприятен мирис, сланината се измива в студена вода и се подрежда отначало в съда, като се залива с преварена охладена саламура, приготвена в съответствие 300 г сол на 1 л вода.

Пушена сланина

 Пушена сланина Снимка: Sevinch Adil

Приготвя се от солена сланина. Изважда се сланината 20 дни след осоляването, почиства се от солта и се измива в студена вода. Опушва се в продължение на 8-10 дни, до момента в който добие златисто-кафяв цвят. След опушването всяко парче се натрива с червен пипер и по избор - със счукан чесън. Пази се на изсъхнало и студено място, а може и в ледник.

Варена сланина

След като солена сланината престои 20 дни в солта и се осоли добре, с цел да стане по-крехка и по-вкусна, се сварява. Поставя се в съд с вряща вода, в която се прибавят подправки - 50 лук, 25 г чесън, 3 зърна карамфил, 5 зърна черен пипер, 1 дафинов лист на 2.5 л вода са подправките. Вари се към 1 час, след което се оставя на студено да се стегне.

Чрез сваряването трайността на сланината се понижава. Поради това сланината се сварява в количество, което може да се употребява за десетина дни, тъй като не е целесъобразно да стои повече.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР