Софийският градски транспорт ще залага все повече на електрическите автобуси,

...
Софийският градски транспорт ще залага все повече на електрическите автобуси,
Коментари Харесай

Нови електробуси ще обслужват градския транспорт в София

Софийският градски превоз ще залага от ден на ден на електрическите рейсове, като даже сега се чака идването на следващата партида. Паралелно с това се придвижват и планове за различна екологизация. От една страна Столична община има план за доставка на водородни рейсове, както и за създаване на нужната им инфраструктура. По различен план пък се работи с немски сътрудници, чиято цел е преправянето на остарели дизелови рейсове в електрически. Това изясни заместник-кметът по превоза на Столична община Кристиан Кръстев по време на интернационалния конгрес " Зеленият преход - провокации и решения за България ", проведена от Dir.bg и 3еNews.

Видео с всички четири паралелни сесии вижте

Снимки вижте

Той означи, че в София има доставени 33 електрически рейса, които се чака от идната седмица да бъдат пуснати поетапно в употреба. Паралелно с това общината има и други начинания, свързани с довеждащия до метростанциите градски превоз. Тук става въпрос за общо 52 електрически транспортни средсвта от два вида, които да транспортират до околните линии на метрото пасажерите, които не са изключително покрай метролиниите. Кръстев означи, че по тази самодейност има известно закъснение, само че се надява в най-скоро време да старира, с цел да може да завърши в границите на програмния интервал, с цел да не загубим средствата.

Забавяне има и по друга процедура - за доставка на 25 нови трамвая. Тя се бави поради обжалване в съда. Кръстев обаче изрази вяра, че и този проблем ще бъде решен в близко бъдеще, с цел да може планът да бъде финализиран и въпросните нови трамваи да бъдат получени и да стартират да се движат по линиите.

От думите му стана ясно и че Столична община не гледа само в посока електрификация на градския превоз. Работи се и по план за въвеждането на водороден превоз и консолидираното му в системата на градския превоз. " Работим по вероятно закупуване на 30 нови транспортни средства на водород и респективно създаване на нужната за тях инфраструктура ", разгласи Кръстев. Паралелно с това се обмисля и преработването на остарели тролейбуси, които да бъдат модифицирани по този начин, че да преминат към водородно-електрически цикъл на придвижване.

Друга концепция на кметството, по която сега се водят съвещания с немска компания, е за рациклиране и на остарели дизелови рейсове. Реализацията на плана ще ги трансформира в елекробуси. Проучването е посочило, че тази промяна е допустима, само би трябвало да се откри финансиране, изясни Кръстев. Той означи, че по този начин ще бъде постигнт двоен резултат - София ще има още електрически рейсове, а редом старите дизелови няма да се трансфорат в следващия скрап.

Заместник-кметът означи, че когато се приказва за електрическа подвижност, от значително значение е както какъв брой са колите на ток, по този начин и какво е развиването на зарядната инфраструктура. Според думите му както в страната, по този начин и в частност в София, тя към момента е скромна. Поради тази причина Столична община, след известни компликации още веднъж поради правосъдно обжалване, е съумяла да започва процедура, по която към този момент има подписан контракт за построяването на нови 25 зарядни станции, на всяка от които ще могат да се зареждат по два електрическия автомобил по едно и също време. Паралелно с това са извършени редица срещи, на които е обсъждано построяването на зарядни станции към общинските пазари, където е допустимо. Причината да се работи в тази посока е, че съгласно структурата на пазарите и метода им на ръководство има по-облекчен вид за строителство на такива станции. Кръстев добави и че общината работи интензивно с ЧЕЗ, с цел да може да се даде опция и на частни начинания за създаване на зарядни станции за електрически автомобили.

По отношение на ограниченията за намаляването на замърсяването на въздуха от старите и неекологични коли, заместник-кметът заяви още и че редом с работата по въвеждането на нискоемисионните зони в София, която е в ход и се чака първите две такива да проработят от следващата година, се обмисля и въвеждането на такса " Задръстване ". Идеята е да се контролира влизането на коли в зони, в които придвижването е обичайно натоварено, като по този начин също да се понижи замърсяването. Кръстев означи обаче, че с цел да се стигне до такава такса, ще има потребност от много огромна подготовка, събиране на данни, законодателни промени и други

Конференцията е проведена от Dir.bg и 3Е-news с поддръжката на " Филип Морис България ", " Аурубис България ", VISA, " УниКредит Булбанк ", " Дънди Прешъс Металс ", Brown to Green, " ПроКредит Банк ", " Дейзи Тех АД ", " Загорка ", " Контур Глобал Марица Изток 3 ", ЧЕЗ, " Девня Цимент ", " AES Bulgaria ", " Контракс ", " Солвей Соди ", " Геотехмин ООД ", " Bianchi Coffee ", " Еdoardo Miroglio ", " White Water ".

Партньори са Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК), Индустриален клъстер " Средногорие ", Индустриален клъстер " Електромобили ", Институт за енергиен мениджмънт, Център за устойчиви финанси и енергетика, Пан Европа България, Атлантически клуб, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара, Американска комерсиална камара в България (AmCham), Българска асоциация по преработване, Браншова асоциация " Полимери ".

Медийни сътрудници на самодейността са: Българска национална телевизия, bTV Media Group, БНР, Българска телеграфна агенция и списание " Мениджър ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР