Софийският апелативен съд (САС) ще решава дали да промени мярката

...
Софийският апелативен съд (САС) ще решава дали да промени мярката
Коментари Харесай

1 млн. на тезгяха: САС решава за свободата на Черепа

Софийският апелативен съд (САС) ще взема решение дали да промени мярката за неотклонение или да остави дефинитивно в ареста Васил Божков. Според информация на Narod.bg е евентуално предприемачът да бъде пратен под домакински арест против колосалната парична гаранция от 1 млн. лв..

Черепа беше задържан незабавно откакто кацна на 25-и август, петък, от Дубай, за което заяви авансово само Narod.bg. Божков се върна като преди този момент написа на фейсбук страницата си: „ Днес се прибирам. След всички спънки, които Гешевата прокуратура и другите принадлежности ми сътвориха. Ще кацна в София към 15:30. “.

Божков се върна след близо 3 и половина години престой в ОАЕ. Той отиде там откакто стана ясно, че прокуратурата го упреква за 20 закононарушения по 4 обособени каузи и следствия. През това време той громеше ръководството в България, наричайки го хунта и обвиняваше за ситуацията си Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Прокуратурата скоростно внесе искане за задържането му по едно от делата му и още ден след завръщането му Софийски градски съд го остави в ареста. Това стана без значение от прогнозите, че след доброволното му връщане в петък от Дубай излизането му на независимост против гаранция е въпрос единствено на процедура и време.

След двучасово съвещание обаче арбитър Христинка Колева одобри тогава, че от събраните доказателства против него може да се направи обосновано съмнение, че Васил Божков е направил закононарушенията, за които е упрекнат по отношение на проведените от него хазартни игри и укриването на дължими към бюджета такси за тях. Има доказателства още, че е предложил подкупи на висши длъжностни лица като ръководители на ДКХ и чиновници на комисията, както и е давал такива, с цел да заплаща по-ниски от дължимите такси, както и да се пречи за издаването на лицензи на негови съперници, или пък с цел да се лишават към този момент издадени лицензи на оператори, които Божков не управлява, разгласи още правосъдният състав.

Съдът разгласи и, че има и доста очевидци, които са били разпитани и, че в показания някогашна председателка на Държавната комисия по хазарта твърдяла, че откакто отказала на Божков да извършва негови поръчки, той направил опит да я изнасили. Съдийката съобщи още, че по делото е разпитана и някогашната външна министърка Екатерина Захариева. Тя е показала, че против Божков имало възбрана да му се издава интернационален паспорт.

Реклама

Съдът разгласи, че не намира, че има заплаха Божков да извърши друго закононарушение, само че има заплаха той да се укрие и смята, че най-адекватната мярка е задържане под стража.

Това обаче не е дефинитивно и през днешния ден по мярката би трябвало да се произнесе и Софийски апелативен съд.

При гледането на мярката, прокуратурата набърка връзки на Божков с Пригожин и с други санкциониране след анексирането на Крим руснаци.

Междувременно се развихри спор дали предприемача се е върнал непринудено или е бил екстрадиран, като и досега няма победител.

Един от юристите на Божков пък разкри, че до момента в който е бил в Дубай той е бил разпитван 7 пъти от представители на американските управляващи и той е предал 25 000 страници, материали, записи. Това ставало в опит той да бъде изваден от санкционния лист „ Магнитски “. Божков давал информация за някогашния министър председател Бойко Борисов и ексфинансовия министър Владислав Горанов.

Докато се намира в този момент в ареста, предприемача беше разпитван общо 9 часа по формирано по негови изказвания следствие, че е давал такса успокоение на хора от управлението на ГЕРБ.

Веднага по-късно стана ясно, че прокуратурата е назначила държавна защита за него и фамилията му.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР