Софийската Бивайн е основана като университетски стартъп, за да предложи

...
Софийската Бивайн е основана като университетски стартъп, за да предложи
Коментари Харесай

Как стартъпът Бивайн дигитализира лозарството

Софийската " Бивайн " е учредена като академични стартъп, с цел да предложи софтуерно решение за селското стопанство. Компанията на Николай Сапунджиев и Благой Анастасов си партнира с Аграрния университет и специалисти в региона. С помощта на програмен продукт и метеорологични станции лозарите могат да наблюдават насажденията си в действително време.
Промените в климата слагат земеделците пред куп провокации. Новите технологии улесняват акомодацията и подобен е продуктът на софтуерния стартъп " Бивайн ", учреден от двамата другари Николай Сапунджиев и Благой Анастасов. Чрез построен от тях логаритъм и програмен продукт с изкуствен интелект за култивиране на данни и модели дружно с метеорологични измерватели те могат да дадат жива картина за положението на лозови масиви, тъй че да спестят ненужни разноски и да усъвършенстват развъждането на гроздето.

Идеята за " Бивайн " се ражда през 2019 година, само че действителното ѝ начало като бизнес е през 2021 година От тогава до в този момент комбинираната услуга от софтуерно решение и метеорологични станции със датчици на " Метеобот " се употребява за наблюдението на над 4 хиляди дка лозя в страната.
IT инженер в лозето на баща
Двамата създатели на " Бивайн " са софтуерни инженери по обучение и специалност, което на пръв взор няма общо с лозята и виното. Връзката идва от Анастасов, който, до момента в който се образова в университета, стартира да гледа лозя и да прави вино дружно с татко си. Семейното начинание върви сполучливо до един миг.
Реклама
" Една година реколтата беше доста неприятна поради климатичните условия, които обаче не бяхме готови да посрещнем, както прилича. Тогава с сътрудника (Сапунджиев - бел. ред.) взехме решение да потърсим решение на казуса в друга сфера, където сме специалисти - в софтуерните решения. Това наше начинание съответства с магистърската ни стратегия - " Технологическо предприемачество и нововъведения в ИТ " в Софийския университет ", разяснява Анастасов.

Двамата стават част от преакселераторската стратегия на фондацията " Джуниър Ачийвмънт България ". Идеята им, наподобява, е добре призната, тъй като те печелят съревнование за стартъп номер 1 на България за 2019 година, а след това и за най-иновативна концепция същата година в Осло.

" Оттам стартира и нашият предприемачески път. След това за къс интервал работихме странични неща, само че към този момент от година и половина сме изцяло отдадени и ангажирани с " Бивайн ". Вече имаме към 12 партниращи производители на грозде и вино в страната и се фокусираме върху възстановяване на продукта и разгръщане в чужбина ", разяснява Анастасов.
Да четеш облаците
Идеята на " Бивайн " е да цифровизира лозарството. Решението на българската компания се състои от два съществени съставния елемент - програмен продукт и метеорологични станции, които се изготвят от техните сътрудници " Метеобот " и са в основата на целия развой.
Реклама
След като производител се свърже с " Бивайн ", се прави разбор на лозята и според от условията и потребностите на дадения масив се слагат метеорологичните станции, които могат да бъдат оборудвани с друг набор от сензори. Това включва измерватели за положението на почвата, на ветровете, слънцето, мокрота на листата и още доста. После събраните данни от сензорите се преработват по отношение на логаритъма на " Бивайн " и се предлага четаема и лесна за схващане информация в електронен вид на крайния консуматор. По този метод той може да дефинира по кое време да пръска с пестициди своите масиви, както и да дефинира по кое време тъкмо му е нужна работна ръка.

" За да е сполучлив планът, са нужни добра връзка и доверие както от наша страна, по този начин и от страната на клиентите. Те знаят кои са най-критичните елементи от масивите, откъдето потеглят най-често заболявания и има проблеми с растенията. Оттам ние можем да им предложим най-хубавото решение за тях ", разяснява Сапунджиев.

При съществуването на толкоз доста конфигурации и разнообразни потребности както на самите сортове, по този начин и на географското позициониране на масивите, от " Бивайн " не оферират единична цена на своя артикул. " Имаме масиви, които са 30 - 40 дка, и имат 2 - 3 станции, а имаме такива с по над 100 дка, които разполагат единствено с една. Кофигурацията е в основата на продукта ", споделят те.
На научна основа
Проектът на Сапунджиев и Анастасов е основан на развойната активност и работата със експерти в областта на развъждането на лозя. " Бивайн " е част от европейския план, който цели да сплоти специалисти от разнообразни страни в селското стопанство за подобряването на успеваемостта и дигитализирането на бранша. В него вземат участие и организации като. Проектът е тригодишен и би трябвало да завърши през октомври 2025 година, а общата му стойност е 3.6 млн. евро, като с част от сумата се финансира работата на " Бивайн ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР