Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира относно информацията, че камионът,

...
Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира относно информацията, че камионът,
Коментари Харесай

Прокуратурата се самосезира за „българската следа” във взрива на Кримския мост

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по отношение на информацията, че камионът, който избухна на Кримския мост на територията на Русия на 8 октомври е минал през България.
Прокурор в СГП неотложно разпореди осъществяването на инспекция по наличната информация. Проверката е предоставена на Министерството на вътрешните работи и Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), като след привършване материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и съществуването на учредения за формиране на разследване.
Допълнително в СГП е постъпило уведомително писмо от ДАНС за осъществявана от Агенцията инспекция по случая.
В неделя Кремъл замеси името на България по отношение на детонацията на Кримския мост, като съветските следствени служби обявиха, че камионът е тръгнал от България - с ферибот от Бургас, след което е минал през Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския край.
Реакциите от българския политически хайлайф не закъсня. От Българска социалистическа партия приканиха служебното държавно управление, Президентството и службите да ревизират тази информация. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази подозрение, че става въпрос за " българска диря ". От " Продължаваме Промяната " също излязоха с позиция във връзка замесването на името на България със събитията с Кримския мост. 
„ Не сме съгласни с всяването на боязън и паника от страна на Кремъл и въвличане на името на България със събитията, свързани с Кримския мост ", коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.
" Призоваваме българските служби и служебното правителство веднага да ревизират този случай и да отхвърлят клеветите на Кремъл за българска връзка с това събитие. Времето е от голяма важност “, добави Петков.
Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) заяви, че е почнала проверка по мотив публикуваната информация, че товарният автомобил, провокирал детонация на Кримския мост на 8 октомври, е минал през територията на страната ни.
Коментар по тематиката направи и основният прокурор.
" Надявам се българските служби в незабавен порядък да разсеят всевъзможни подозрения за присъединяване на страната ни във гърмежа на Кримския мост, написа в Twitter основният прокурор Иван Гешев. Той добавя, че няма идея, която да оправдае убийствата на почтени украински жители.
По-рано през днешния ден градската прокуратура в София се самосезира във връзка информацията в медиите, че камионът, който избухна на Кримския мост на 8 октомври, е минал през България. От държавното обвиняване са възложили инспекция на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. В понеделник премиерът Гълъб Донев също е упълномощил инспекция на ДАНС по случая.
България е член на Европейски Съюз и НАТО, споделящ демократичните и хуманни полезности, посочва още основният прокурор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР