Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство с оглед данни за

...
Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство с оглед данни за
Коментари Харесай

Прокуратурата образува досъдебно производство за нарушения в ДКК |

Софийска градска прокуратура образува досъдебно произвеждане с оглед данни за осъществено закононарушение в Държавна консолидационна компания , оповестиха от СГП.

Предмет на следствието по делото ще бъдат събитията, свързани с редица контракти, сключвани в ДКК , и последствията от това, в това число изплатените към този момент средства по тези контракти , както и други условия.

Досъдебното произвеждане е формирано след инспекция на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Тогава от някогашните членове на Съвета на шефовете - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, от изпълнителния шеф Ваня Караганева, както и от служебния министър на стопанската система Даниела Везиева.

Проверката на КПКОНПИ стартира след прессъобщение на интернет-страницата на „ ДКК “ ЕАД от 29 ноември 2021 година на Съвета на шефовете на сдружението, в което се твърди за осъществени незаконни дейности, „ които нанасят съществени финансови вреди на ДКК, надлежно на страната “. Допълнително е получено и разпореждане на прокурор от СГП, с което на Дирекция „ Противодействие на корупцията “ се разпореждат избрани задания.

Материалите от инспекцията са постъпили в СГП и докладвани на наблюдаващия прокурор. След като се е срещнал с тях и е анализирал наличната информация, той е счел, че са налице легален мотив и задоволително данни да образува досъдебно произвеждане.

Разследването по делото е предоставено на следовател от Отдел „ Следствен “ към СГП.

Предстои събирането и инспекцията на доказателства по реда на Наказателно-процесуалния кодекс за определяне на обективната истина, показват от СГП.

За случая СГП се самосезира на 1 декември 2021 година по медийни изявления и разпореди инспекция на Антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров. Отделно в прокуратурата постъпи по същия мотив и сигнал от изпълнителния шеф на ДКК, допълват от прокуратурата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР