София. Всички механизми ще бъдат използвани за максималното обезщетение на

...
София. Всички механизми ще бъдат използвани за максималното обезщетение на
Коментари Харесай

Министър Христо Бозуков: Всички механизми ще бъдат използвани за обезщетение на пострадалите земеделци

София. Всички механизми ще бъдат употребявани за оптималното обезщетение на потърпевшите аграрни производители, а финансовата помощ би трябвало да доближи до тях до края на годината. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков, който посети засегнатите обитаеми места от градушката в област Пловдив, оповестиха от пресцентъра на МЗХГ .

Той прикани, всеки обиден в най-кратки периоди да подаде заявление в Общинската работа „ Земеделие “, с цел да се изпратят хора на терен, които да опишат вредите и да се търси нужния вид за компенсирането им. „ Ще бъдат употребявани всички благоприятни условия, с цел да бъде обезщетен всеки “, добави още той.

„ Има процедури, които би трябвало да бъдат спазени и аз моля за вашето подпомагане “, съобщи аграрният министър. Проф. Бозуков сподели, че първо би трябвало да се направи оглед, както и да се пресметна размерът на унищожената продукция. „ Разпоредил съм на чиновниците от Областна дирекция „ Земеделие “ и от Държавен фонд „ Земеделие “ да правят огледи на потърпевшите площи, в най-спешен порядък и да се опишат вредите. Те са тук на място, с цел да одобряват заявките на стопаните. Вече са направени огромна част от описите с потърпевши “, заяви земеделския министър.
Министър Бозуков осведоми, че за компенсиране на нанесените вреди ще се употребяват средствата от Държавната помощ за компенсиране на вреди от естествени бедствия, по която има финансов запас в размер на 5 млн. лв.. „ При нужда ще се търсят разновидности за нарастване на бюджета на схемата. Ще създадем всичко допустимо земеделските производители да бъдат обезщетени в размер на осъществените разноски по закупуване на семена, торове и други “, добави той.

Христо Бозуков се ангажира да сложи и въпроса за компенсиране на родните производители, потърпевши от градушката пред Комисаря по земеделие към Европейската комисия Януш Войчеховски на идния Съвет на министрите.

Министър Бозуков разгласи, че на следващия ден ще организира среща с представители на Министерство на превоза, известията и технологиите, Министерство на защитата и с Ръководството на въздушното придвижване, на която ще дискутира периода за възбрана за изстрелване на ракети да бъде понижен до половин час. „ Предстои да се откри, кой и каква виновност има за случилото се и надлежно ще му се потърси отговорност от способените органи “, уточни аграрният министър.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР