София. Във вторник и сряда две силни земетресения – магнитуди

...
София. Във вторник и сряда две силни земетресения – магнитуди
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Китай изобилства със земетресения

София. Във вторник и сряда две мощни трусове – магнитуди 6.5 и 6.3 – удариха територията на Китай през осем чáса. Макар двете трусове да се случват така скоро едно след друго – първо в Съчуан, а след това в Синдзян-Уйгурския самостоятелен окръг – и да се дължат на колизията сред Индийския субконтинент и Евроазийската плоча, те вероятно са артикул на обособени интензивности (механизми) заради другия вид тектонски придвижвания в двата локалитета. Това заяви Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Следват в обобщение съществени сведения за двете трусове:

8 август 21:20 локално време, провинция Съчуан, Китай

Магнитуд по динамичната скáла 6.5;
Вълнов магнитуд-Китайски сеизмологичен център: 7.0
Дълбочина на източника 9-10 км (Американски и Европейски център)
Максимално разтърсване с хипотетична VII степен

- 20 човешки жертви;
- 431 души ранени;
- 272 срутени къщи;
- 8029 развалени къщи;
породени огромни свлачища

Трусът е генериран от разлом с дължина към 20 км и относителни хоризонтални придвижвания в регион на огромни разломни системи, формирани от изтласкване на Централна Азия към изток.

9 август 05:28 локално време (23:28 Гринвич/8.08), Северен Синдзян
Магнитуд по динамичната скáла 6.3;
Вълнов магнитуд-Китай 6.6
Дълбочина на източника 26-30 км (Американски и Европейски център)
Максимално разтърсване с хипотетична VI степен

- Няма сведения за човешки жертви;
- 34 души ранени;
- 142 срутени къщи;
- 1060 развалени къщи.

Източникът е в регион от северните елементи на планинската верига Тяншан, на към 2200 км от мястото на активизацията от 8 август. Земетресението е обвързвано с възсядане (преобладава отвесна съставния елемент на придвижване).

Епицентралната зона на пагубното земетресение от вторник вечерта обгръща националния парк Цзючжайгоу – обект на ЮНЕСКО със международно значение от 1992 година, ситуиран в Нгава-Тибетско-Цянски самостоятелен окръг на провинция Съчуан. След земетресението оттова са евакуирани над 30 хиляди туристи. Областта е планинска и рядко обитаема, само че има условия за свлачища и срутища, както и за проблеми в транспортната връзка. На към 300 км южно от епицентъра е Ченду, административен център на провинция Съчуан. Там трусът е едва усетен – с активност от III степен по 12-степенната канара. Неотдавна, от свлачище провокирано от значителни превалявания, в Ченду починаха минимум 24 души. Земетресението е усетено и в градовете Ланчжоу, Чунцин и Сиан – на епицентрални дистанции по-големи от 300 км; там интензивността на влияние, както е оценена от Американската геоложка работа, е от IV и III степен. Земетресението от вторник е последвано с обилие от афтершокове. Само за 5 часа след земетресението с магнитуд 6.5 в неговия регион Китайският сеизмологичен център е локализирал над 420 труса, множеството от които с магнитуд под 3.0.
Второто земетресение, станало в утринта на 9 август, е от граничен китайски регион с Казахстан. Ниската компактност на заселеност предопределя и неналичието на сведения от епицентралния регион. Единични сведения има в американския уебсайт от китайските градове Ининг (130 км от епицентъра) и Урумки (над 380 км от епицентъра) за слаби въздействия. От Казахстан е оповестена повече информация. От нея може да се заключи, че на територията на Източен Казахстан разтърсванията са достигнали IV-V степен в град Жаркент и селото Достик – на 95-100 северно от епицентъра; IV степен в Алмати, Талдъкорган-360 км западно; от II степен – напълно слаби разтърсвания – са усетени в Караганда и Уст-Каменогорск. Извършена е ревизия на хидротехнически уреди в регионите с оптималната активност, която демонстрира липса на деформации.
Южният Хималайски фронт съставлява контактна област сред Индийската и Евроазийската плочи. Мощният напън върху тази граница основава необятна зона на дисторция навътре в Китай. Доказателство за това са последните интензивности в Северозападен и Централен Китай-източно от Тибетското плато, както и дългата история на земетресенията в Китай. Най-близо до епицентъра на съчуанското земетресение от вторник – единствено на 220 км в юг-югоизточна посока – е епицентърът на земетресение с магнитуд 7.9, станало на 12 май 2008 година. Заедно с над 250 усетени афтершока (тотално регистрирани над 42700), земетресението остави близо 5 милиона поданици без покрив и се подреди измежду 20-те земетресения-убийци за всички времена, като лиши живота на 87587 души. На 400 км към запад е епицентърът на земетресение с магнитуд 7.5 през 1947 година, а на 450 км север-североизточно – на земетресение с магнитуд към 8, взело над 235 хиляди човешки жертви.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР