София. По 50 000 лв. първоначално ще получат олимпийските спортни

...
София. По 50 000 лв. първоначално ще получат олимпийските спортни
Коментари Харесай

Министър Андрей Кузманов: Всяка федерация ще получи пари по новата Програма за финансиране на спортните федерации

София. По 50 000 лева в началото ще получат олимпийските спортни федерации и по 20 000 лева неолимпийските по новата Програма за финансиране на спортните федерации. За първи път всички федерации ще имат средства, а не както до момента единствено към 44 федерации да получават пари от Министерството на младежта и спорта (ММС). Предвидили сме и по-голям бюджет за 2022 година спрямо 2021 година Това сподели министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов на конференция в спортното министерство, която бе и доклад на свършеното от него като длъжностен министър, оповестиха от пресцентъра на ММС .

Спортът, с цел да има пари и да бъде задоволен, би трябвало да бъде държавна политика, уверен е Кузманов. Той е удовлетворен от свършеното в последните 8 месеца в ММС, тъй като препоръчаните ограничения и промени в спорта по време на дебата за сформиране на съдружно държавно управление, към този момент са изпълнени, а други са стартирани. „ Ако идващият екип на ММС продължи и извърши започнатото, ще покаже, че ние сме на прав път “, призна Андерй Кузманов.

Той изясни, че всяка федерация, олимпийска или неолимипйска, ще получи в началото пари, които са регламенитрани в Програмата за финансиране на федерациите и по-късно по избрани критерии се пресмятат точки и въз основата на резултатите ще получат още средства. " Програмата е направена да е справедлива. Всичко е на масата - цифрите са ясни. Спортовете са разнообразни и не трябва да се съпоставят. Всяка федерация си получава заслуженото, тъй като доста от федерациите до момента бяха недоволни от субективното финансиране ", аргументира се служебният състезателен министър.

" В бюджета за 2021 година не доближиха парите за наградите на олимпийците и осигурихме напълно средствата с отпуснатите 3 млн. лева, които получихме посредством Министерски съвет. Също по този начин променихме наредбата и на паралимпийците – вдигнахме 3 пъти наградите им. За да ги компенсираме, тъй като смяната влиза в действие от 2022 година, сме планували спомагателни награди, които тази седмица ще им бъдат раздадени ", сподели Кузманов. Той добави, че с решение на Министерски съвет спортното министерство е получило още 1 030 000 лева, раздадени в допълнение на федерациите, с цел да си завършат годината. С приоритет средства са дадени на федерациите по зимни спортове, с цел да завоюват повече квоти и да се показват добре на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Андрей Кузманов е оптимист за българското показване на Игрите в Пекин и съобщи, че колокто повече квоти завоюват нашите спортисти, толкоз повече действителни шансове има за оценки и сполучливо показване.

Спортният министър заяви, че единствено от Национална агенция за приходите се вършат 15 инспекции на ММС. Една е завършила, други 7 ще завършат до 2 седмици, а останалите 7 не престават. Очакват се публично от Национална агенция за приходите отчети с резултатите. Също по този начин е осъществен планов одит на „ Сердика спортни парцели “ ЕАД и до дин ще стартира одит на сдруженията „ Национална спортна база “ и „ Академика 2011 “. Към момента в ММС има и 3 инспекции от Сметна палата.

" Чакаме доклади от Българския състезателен тотализатор за осъществяването на проекта за тази година. Лично на мен не ми харесва по какъв начин работи в случай, че е единствения състезател на пазара ", сбито разяснява министър Кузманов.

Той заяви, че по настоящата към този момент Програма за кадрово обезпечаване досега няма нито един претендент. Програмата обезпечава една минимална месечна заплата на треньор в клуб, а срокът за кандидатстване е 17 декември.

„ България е с крачка напред във връзка с Европа за Двойната кариера на спортистите и завършващите спортни учебни заведения получавт квалификацията помощник-треньор. Системата за оценяване е създадена с НСА “, сподели министър Кузманов.

Служебният състезателен министър предложи да се спре течът на пари посредством семейства на международни и европейски шампионати у нас. Той заяви, че има създадена скица и не обособени федерации да организират тези надпревари, а ММС. „ Ще оставя схемата ми на идващите, тъй като има федерация, която получава пари за домакинство на 14-годишни, а друга, която организира за мъже и дами, да не получава нищо ", сподели спортният министър.

През идната седмица екип на ММС ще предложения за поредна среща предсатвители на ПФК ЦСКА за изчистване на отговорностите за използването на стадион „ Българска войска “ и базата в Панчарево. „ 98% от отговорностите към „ Сердика спортни парцели “ са от ЦСКА. Това не може да продължава и по най-бързия метод би трябвало да стартира излекуване на сдружението “, предизвести Кузманов.

Спортният министър похвали чиновници и специалисти като сподели, че в ММС работят доста експерти и е удовлетворен от компетентността им. „ Малко тромаво работят, само че в последните месеци схванаха,че работят за страната и за българския спорт “, призна Кузманов.

На конференцията взе участие и зам.-министърът на младежта и спорта с сектор юноша госпожа Яничка Труева. Тя заяви, че в Министерски съвет (МС) е импортиран Закон за допълнение и променени на Закона за младежта, а планът на Стратегията за младежта 2021 -2030 година е минал координиране, признат е от Министерски съвет и вкаран е за разискване и приемане в 47-ото Натодно заседание.

Труева заяви, че по плана „ Разработване и внедряване на стандарти за качество при даване на юношески услуги в България “, изпълняван от ММС по ОПРЧР, ще се направи тестване в 7 регионални юношески центъра в страната за стандарти. Така в продължение на 14 месеца те ще тестват тези стандарти и резултатите ще влязат като условие за качество на всички юношески услуги.

„ Това ще ни разреши да създадем обединен стандарт за финансиране на юношески действия и ще ни разреши вярно да бюджетираме и ориентираме държавния и европейския запас към младежите. Ще имаме основа и база за програмиране на държавния бюджет. Ако гледаме прогнозния стантард с ресурса от тази година, бихме достигнали единствено и едвам 2,26% от каузи на младежите в страната, което е извънредно малко “, изясни зам.-министър Яничка Труева.

Тя добави, че продължава оценката на осъществяването на плановете за младежи, финансиране с пари по член 10а от Закона за хазарта, чиито контракти са подписани от постоянното държавно управление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР