София. Пет автоматични външни дефибрилатора, монтирани в специални шкафове ще

...
София. Пет автоматични външни дефибрилатора, монтирани в специални шкафове ще
Коментари Харесай

Автоматични дефибрилатори ще бъдат поставени в пет метростанции в София

София. Пет автоматизирани външни дефибрилатора, инсталирани в специфични шкафове ще бъдат сложени на метростанциите с максимален пътникопоток, а един дефибрилатор ще бъде възложен за потребностите на столичната дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита ". По този метод апаратите ще могат да се употребяват при неочакван сърдечен арест и да оказват помощ за спасяването на човешки животи. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-председателят на институцията Иво Петров показаха концепцията за закупуването апаратите, а окончателното решение ще вземе Общинският съвет на идното си съвещание в четвъртък. Това оповестиха от пресцентъра на Столичния общински съвет .

„ Надявам се, най-късно през февруари да е завършило оборудването на станциите, както и образованието на чиновници на метрото по какъв начин да работят с дефибрилаторите “, изясни Георги Георгиев. Той добави, че 240 хиляди души на ден употребяват метрото, а достъпът на кола за спешна помощ до метростанциите е по-труден. По думите на Георгиев измежду станциите, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, „ Сердика “, в регион Люлин, „ Витоша “, НДК. Той сподели още, че цената на шестте дефибрилатора, дружно със шкафовете за тях, е 40 хиляди лева с Данък добавена стойност.

Проф. Иво Петров уточни, че това е отдавнашна фантазия на Дружеството на кардиолозите в България. „ Най-малко 4000 българи умират заради неочаквана сърдечна гибел. Това е една ужасяваща картина, а по данни на „ Метрополитен “ сред 10 и 12 души годишно умират от неочаквана гибел в метрото. 70% е вероятността човек да бъде избавен, в случай че в границите на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация “, разяснява още проф. Петров и добави, че неведнъж са се нараснали случаите на сърдечни проблеми след прекарана зараза с COVID-19.

Според експерта преносимите дефибрилатори са безусловно безвредни и могат да бъдат използвани от непрофесионалисти в региона на медицината и опазването на здравето, защото софтуерът дефинира дали би трябвало да се направи електрически разряд или не, т.е. уредът не може да бъде употребен непозволено. Проф. Петров благодари на общинските съветници за единомислещата поддръжка за развиването на този пилотен план в бъдеще.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР